Nimănui nu-i place să alerge după documente, însă, de cele mai multe ori este inevitabil. La fel se întâmplă și atunci când mergi la un job nou și ai nevoie de dosarul medical pentru angajare care să ateste că ești apt de muncă.
Specialiștii noștri îți fac treaba mai ușoară, citește în continuare și află pașii pentru completarea dosarului medical la angajare!
Procedura de completare a dosarului medical
Legea prevede ca fiecare persoană să prezinte o serie de documente medicale atunci când se prezintă la un nou loc de muncă, când își schimbă slujba sau profesia. Iată care sunt pașii pentru completarea dosarului medical la angajare:
- Programarea pentru consultație – Este necesar să soliciți dosarul medical la medicina muncii printr-o programare la o clinică care oferă aceste servicii.
- Prezentarea actelor personale – Te vei prezenta la medic cu o adeverință de la medicul de familie din care să reiasă afecțiunile cronice (dacă acestea există), cu buletinul și în unele cazuri, cu fișa postului.
- Completării formularului de evaluare medicală – Vei completa un chestionar cu privire la istoricul medical personal și familial.
- Examinări medicale obligatorii – Vei merge să efectuezi un set standard de investigații și consulturi de specialitate ( precum medicină internă, ORL, oftalmologie, neurologie sau psihologie).
- Emiterea avizului medical – După finalizarea investigațiilor, medicul de medicina muncii emite o fișă de aptitudini, care confirmă dacă ești apt sau inapt pentru postul respectiv.
Ai nevoie de un dosar medical de angajare? La clinica Profilaxia din Timișoara, specialiștii noștri în medicina muncii te vor ajuta să îl completezi!
Costurile dosarului medical pentru angajare
Dosarului medical de angajare are preț diferit în funcție de complexitatea acestuia, variind între 200-400 lei și chiar mai mult dacă sunt necesare investigații sau consultații suplimentare.
În cadrul clinicii noastre, tarifele pentru serviciile de medicina muncii sunt diferite în funcție de tipul locului de muncă:
- Muncă înălțime / ture noapte – 120 RON/an
- Condus categoria B – 120 RON/an
- Muncă birou – 65 RON/an
- Sector alimentar – 100 RON/6 luni
- Personal medical – 165 RON/an
- Munca necalificată – 85 RON/an
- Învățământ – 90 RON/an
Medicina muncii și rolul său în dosarul medical
Medicina muncii este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea diagnosticarea și managementul bolilor profesionale și a celor legate de profesiune, a accidentelor de muncă, precum și cu promovarea sănătății și productivității muncitorilor.
Consultul de medicina muncii se efectuează atât la intrarea pe postul respectiv, cât și periodic, după angajare.
- Înainte de angajare este necesar să treci pe la medicul de medicina muncii pentru a obține fișa de aptitudine, în urma unor investigații prealabile.
Fișa de aptitudine se completează cu rezultatul examenului medical, care poate fi următorul:
- Apt: Poți desfășura activitatea la locul de muncă și pentru profesia/funcția pentru care ai solicitat examenul medical.
- Apt condiționat: Ești apt, dar cu anumite condiționări sau recomandări medicale. În acest caz, aptitudinea este valabilă doar dacă sunt respectate recomandările făcute de medicul de medicina muncii.
- Inapt temporar: Nu ești apt să desfășori activitatea la locul de muncă din cauza unei afecțiuni de sănătate care te face incapabil să îndeplinești sarcinile profesionale. Inaptitudinea este temporară și va fi reevaluată după vindecarea afecțiunii sau dispariția cauzei medicale.
- Inapt permanent: Ești considerat inaptă permanent pentru a desfășura activitatea la locul de muncă în profesia/funcția respectivă, din cauza unei afecțiuni medicale permanente.
În plus, În funcție de rezultatele examinărilor medicale necesare pentru angajare, medicul de medicina muncii poate face propuneri pentru:
- Ajustarea condițiilor de muncă în funcție de particularitățile anatomice, fiziologice, psihologice și de starea de sănătate a angajatului, în special în cazurile în care acesta își schimbă locul de muncă, este detașat sau i se modifică activitatea profesională.
- Orientarea candidatului către alte posturi compatibile cu aptitudinile și starea sa de sănătate, atunci când se constată că locul de muncă vizat inițial nu este potrivit.
- Integrarea în sistemul de monitorizare medicală și informare sanitară a persoanelor care necesită supraveghere medicală specială, pentru asigurarea continuității îngrijirii și a prevenției adecvate.
- După angajare, vei fi supus periodic unui consult medical, în urma căruia medicul de medicina muncii:
- Va evalua compatibilitatea dintre starea ta actuală de sănătate și cerințele postului
- Va identifica riscurilor profesionale
- Va recomanda măsurile de prevenție
- Va monitoriza starea de sănătate pentru anumite slujbe
Pentru a primi fișa de aptitudini de la medicul de medicina muncii va fi nevoie de un set de investigații. Citește în continuare ce trebuie făcut!
Examinări uzuale în medicina muncii
În funcție de postul pentru care aplici, la completarea dosarului medical de angajare pot fi necesare anumite examinări uzuale, printre acestea se numără:
✅ Consult general de medicina muncii
✅ Analize de sânge (hemoleucogramă, glicemie)
✅ Examen psihologic (pentru posturi cu responsabilitate crescută sau stres psihic)
✅ Teste de acuitate vizuală (consult oftalmologic)
✅ Teste auditive (consult ORL)
✅ EKG (Electrocardiogramă și consult cardiologic la nevoie)
În plus, în anumite situații se pot adăuga:
✅ Spirometrie (pentru muncă în medii cu praf sau fum)
✅ Examen psihiatric ( pentru posturi unde este obligatoriu avizul psihiatric sau în cazul în care ai afecțiuni psihiatrice în istoric)
✅ Ortopedie (pentru posturile ce implică muncă fizică grea sau posturi ce solicită aparatul locomotor)
✅ Neurologie (pentru munca în condiții periculoase sau în cazul unor probleme de coordonare, reflexe sau echilibru)
Programează-te la clinica Profilaxia și obține rapid dosarul medical pentru angajare!
Întrebări frecvente
Iată care sunt cele mai frecvente întrebări cu privire la dosarul medical pentru angajare:
Ce include un dosar medical pentru angajare?
Dosarul medical pentru angajare trebuie să conțină următoarele:
- Fișa de aptitudini eliberată de medicul de medicina muncii
- Rezultatele analizelor de sânge
- EKG
- Rezultatele testelor psihologice și fizice
- Chestionarul de evaluare medicală completat
- Consultații de specialitate în funcție de locul de muncă pentru care se aplică și cerințele angajatorului
Cât timp este valabil un dosar medical?
În general, dosarul medical este valabil 12 luni, însă pentru locurile de muncă solicitante, cu anumiți factori de risc sau substanțe periculoase valabilitatea poate fi de 6 luni.
Programează-te pentru completarea dosarului medical
Dacă ești din Timișoara și cauți o echipă de profesioniști care să te ajute cu completarea dosarului medical pentru angajare, clinica Profilaxia este locul perfect pentru tine!
La noi găsești atât medicina muncii pentru a obține fișa de aptitudini, cât și specialiști care să efectueze investigațiile suplimentare solicitate! Programează-te acum și scapă de grija dosarului medical!