Endometrioza – Semne, simptome, cauze, tratament

Informații oferite de:

endometrioza

Ce este endometrioza?

Endometrioza, este o problemă frecventă de sănătate la femei. Își ia numele de la cuvântul endometru, țesutul care căptușește în mod normal uterul. Endometrioza apare atunci când un țesut similar cu mucoasa uterului se dezvoltă în afara uterului și în alte zone ale corpului.

Cel mai adesea, endometrioza se găsește la nivelul:

  • Ovarelor
  • Trompelor uterine
  • Suprafaței exterioare a uterului

Alte zone în care se poate dezvolta includ vaginul, colul uterin, vulva, intestinul, vezica urinară sau rectul. Rareori, endometrioza apare în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii, creierul și pielea.

Endometrioza poate apărea la orice persoană de sex feminin care are menstruație, dar este mai frecventă la femeile între 30 și 40 de ani.

Șansele de a face endometrioză sunt mai mari dacă:

  • Nu ați avut niciodată copii
  • Perioadele menstruale durează mai mult de șapte zile
  • Aveți cicluri menstruale scurte (27 de zile sau mai puțin)
  • Un membru al familiei (mamă, mătușă, soră) are endometrioză
  • Aveți o problemă de sănătate care blochează fluxul normal de sânge menstrual din corp în timpul menstruației

Semnele si simptomele endometriozei

Următoarele sunt cele mai frecvente simptome pentru endometrioză, dar fiecare femeie poate experimenta simptome diferite sau unele pot să nu prezinte simptome deloc. Acestea includ:

Durere. Acesta este cel mai frecvent simptom. Femeile cu endometrioză pot avea multe tipuri diferite de durere precum:

  • Crampe menstruale foarte dureroase. Durerea se poate agrava în timp.
  • Durere cronică (de lungă durată) în partea inferioară a spatelui și a pelvisului
  • Durere în timpul sau după actul sexual. Aceasta este de obicei descrisă ca o durere „profundă” și este diferită de durerea resimțită lin timpul penetrării vaginale.
  • Dureri intestinale
  • Mișcări dureroase ale intestinului sau durere la urinare în timpul perioadelor menstruale. În cazuri rare, puteți găsi și sânge în scaun sau urină.

Sângerări sau pete între perioadele menstruale. Acest lucru poate fi cauzat de altceva decât endometrioză. Dacă se întâmplă des, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.

Infertilitate sau imposibilitatea de a rămâne însărcinată.

Probleme digestive. Acestea includ diaree, constipație, balonare sau greață, în special în timpul perioadelor menstruale.

Care sunt cauzele endometriozei?

Nimeni nu cunoaște cauza exactă a bolii. Sunt studiate mai multe teorii posibile:

  • Probleme cu fluxul menstrual. Fluxul menstrual retrograd este cea mai probabilă cauză a endometriozei. O parte din țesutul vărsat în timpul perioadei curge prin trompele uterine în alte zone ale corpului, cum ar fi pelvisul.
  • Factori genetici. Deoarece endometrioza rulează în familii, aceasta poate fi moștenită.
  • Probleme ale sistemului imunitar. Un sistem imunitar defectuos nu poate găsi și distruge țesutul endometrial care crește în afara uterului. Tulburările sistemului imunitar și anumite tipuri de cancer sunt mai frecvente la femeile cu endometrioză.
  • Hormonul estrogen pare să promoveze endometrioza. Cercetările analizează dacă endometrioza este o problemă a sistemului hormonal al organismului.
  • Interventiile chirurgicale. În timpul unei intervenții chirurgicale în zona abdominală, cum ar fi operația de cezariană sau o histerectomie, țesutul endometrial ar putea fi prelevat și mutat din greșeală. De exemplu, țesutul endometrial a fost găsit în cicatrici abdominale.

Factori de risc

Studiile arată că femeile prezintă un risc mai mare de endometrioză dacă:

  • Au o mamă, soră sau fiică cu endometrioză
  • Au menstruație de la o vârstă fragedă (înainte de 11 ani)
  • Au cicluri menstruale scurte (mai puțin de 27 de zile)
  • Prezintă menstruații abundente care durează mai mult de 7 zile
  • Sunt infertile

Unele studii sugerează că un indice de masă corporală scăzut poate crește riscul de a dezvolta endometrioză.

Tipuri de endometrioză

Există trei tipuri principale de endometrioză, în funcție de locul în care se află:

  1. Leziune peritoneală superficială. Acesta este cel mai comun tip. Sunt prezente leziuni la nivelul peritoneului, o peliculă subțire care vă acoperă cavitatea pelviană.
  2. Endometriom (leziune ovariană). Aceste chisturi întunecate, pline de lichid, se formează adânc în ovare. Ele nu răspund bine la tratament și pot deteriora țesutul sănătos.
  3. Endometrioza profund infiltranta. Acest tip crește sub peritoneu și poate implica organe din apropierea uterului, cum ar fi intestinele sau vezica urinară. Aproximativ 1% până la 5% dintre femeile cu endometrioză au această formă.

Tot ce trebuie sa stii despre Endometrioza si Infertilitate.

Endometrioza este cauza principală a infertilității. Afectează un număr semnificativ de femei din întreaga lume, multe între 30 și 40 de ani. Aproape 2 din 5 femei care nu pot rămâne însărcinate o au.

Dacă endometrioza interferează cu organele de reproducere, capacitatea de a rămâne însărcinată poate deveni o problemă:

  • Când țesutul endometrial se înfășoară în jurul ovarelor, poate bloca eliberarea ovulelor
  • Țesutul poate bloca spermatozoizii să ajungă în trompele uterine
  • Poate împiedica un ovul fertilizat să ajungă de la nivelul tuburilor către uter

Un chirurg poate rezolva aceste probleme, dar endometrioza poate îngreuna conceperea în alte moduri:

  • Poate schimba echilibrul hormonal al corpului
  • Poate determina sistemul imunitar al corpului să atace embrionul
  • Poate afecta stratul de țesut care căptușește uterul în care oul se implantează

Medicul poate îndepărta chirurgical țesutul endometrial. Acest lucru eliberează calea spermatozoizilor pentru a favoriza fertilizarea ovulului

Dacă intervenția chirurgicală nu este o opțiune, se poate lua în considerare înseminarea intrauterină (IUI), care implică introducerea spermei partenerului direct în uter. Medicul poate sugera asocierea IUI cu „hiperstimularea ovariană controlată”, ceea ce înseamnă utilizarea medicamentelor pentru a stimula ovarele. Femeile care folosesc această tehnică au mai multe șanse să rămână însărcinate decât cele care nu beneficiază de ea.

Fertilizarea in vitro (FIV) este o altă opțiune. Poate crește șansele de a rămâne însărcinată, dar statisticile privind sarcinile FIV variază.

Cum se pune diagnosticul de endometrioză si ce analize sunt necesare?

Dacă aveți simptome de endometrioză, discutați cu medicul dumneavoastră. Diagnosticul începe cu un medic ginecolog sau alt furnizor de servicii medicale care evaluează istoricul medical al pacientului și efectuează un examen fizic, inclusiv un examen pelvian.

Examenul pelvian. În timpul unui examen pelvian, medicul va detecta chisturi mari sau cicatrici în spatele uterului. Zonele mai mici de endometrioză sunt mai greu de simțit.

Ultrasonografia. O tehnică imagistică de diagnosticare care utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea o imagine a organelor interne

Scanare CT. O  procedură imagistică neinvazivă care utilizează o combinație de raze X și tehnologie computerizată pentru a produce imagini orizontale sau axiale ale corpului pentru a detecta orice anomalie care ar putea să nu apară la o radiografie obișnuită.

Scanare RMN. O procedură neinvazivă care produce o vedere bidimensională a unui organ sau a unei structuri interne

Laparoscopie. Laparoscopia este un tip de intervenție chirurgicală pe care medicii îl folosesc pentru a privi în interiorul zonei pelvine și pentru localizarea țesutului de endometrioză. Este singura modalitate prin care se poate pune diagnosticul cert de endometrioză. Uneori, diagnosticul de endometrioza se poate pune doar văzând excrescentele. Alteori, este necesară prelevarea unei mici probe de țesut (biopsie) și studierea acesteia la microscop pentru a confirma diagnosticul.

Endometrioza tratament

Endometrioza este o afecțiune de lungă durată, așa că este esențial un plan de tratament bazat pe amploarea bolii, severitatea durerii și potențialele sarcini. Deoarece este o boală cronică, nu poate fi vindecată, dar există opțiuni pentru diferite tipuri de medicamente pentru a ameliora durerea și pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine.

Endometrioza tratament medicamentos

  • Medicamenție pentru durere

Dacă simptomatologia este ușoară, sunt recomandate analgezicele. Acestea includ AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) precum ibuprofenul sau naproxenul.

  • Metode contraceptive hormonale

Utilizarea contraceptivelor hormonale pot opri sângerarea menstruală abundentă care însoțește, în general, endometrioza. Medicul vă poate sfătui să le utilizați în mod continuu timp de trei sau mai multe luni pentru a preveni menstruația.

Cele mai comune metode recomandate pentru endometrioză sunt:

  • Pastilele anticoncepționale, plasturi și inele vaginale. Aceste contraceptive includ atât estrogen, cât și progestativ.
  • Contraceptive progestative (pastile, vaccinuri și dispozitive intrauterine). Aceste metode pot reduce durerea, deoarece majoritatea femeilor nu au menstruație pe parcursul utilizării lor.

Terapia hormonală poate provoca reacții adverse, cum ar fi creșterea în greutate, depresie, acnee, pilozitate in exces la nivelul corpului și sângerare neregulată. Ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscuri și beneficii. De asemenea, dacă încetați să luați acest tip de medicament, simptomele dumneavoastră pot reveni. Spuneți medicului dumneavoastră dacă se întâmplă acest lucru.

  • Analogi ai hormonului de eliberare a gonadotroinei (GnRH)

Dacă durerea nu este controlată cu AINS și contracepția hormonală, medicul vă poate sugera un analog al hormonului de eliberare a gonadotroinei (GnRH). Acest medicament face ca ovarele să nu mai producă estrogen, ceea ce, la rândul său, face ca țesutul endometriozei să se micșoreze. Peste 80% dintre femeile care au utilizat acest tratament au avut dureri reduse, inclusiv cele cu dureri severe. Analogii GnRH produc, de asemenea, o menopauză temporară, așa că nu sunt recomandați dacă încercați să rămâneți însărcinată.

Există 2 tipuri de analogi GnRH: agonişti şi antagonişti ai GnRH.

  1. Exemple de analog agonist GnRH includ:
  • Goserelin – Injectare o dată la 28 de zile
  • Leuprolide – Injectare o dată la una sau trei luni
  • Nafarelin – Spray nazal luat de două ori pe zi
  1. Exemple de analog antagonist GnRH includ:
  • Elagolix – Tableta luată din cauza pierderii densității osoase care poate crește riscul de fracturi. Se administrează pe cale orală de una până la două ori pe zi, în funcție de intensitatea simptomelor.

Medicii limitează perioada în care aceste medicamente sunt luate din cauza pierderii densității osoase, care poate crește riscul de fracturi.

Endometrioza tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este luat în considerare atunci cand:

  • Exista dureri pelvine severe
  • Medicamentele nu țin simptomele sub control
  • Există dificultate în a rămâne însărcinată

Laparoscopia pentru endometrioză

Medicii pot diagnostica și trata endometrioza cu o laparoscopie, care utilizează un tub subțire numit laparoscop. Are o lumină și o cameră care îi permite medicului să vadă în interiorul corpului. Această procedură poate dura de la 30 de minute la 6 ore, în funcție de cât de gravitatea cazului. Laparoscopia este de obicei o procedură ambulatorie, ceea ce înseamnă că puteți merge acasă în aceeași zi.

Laparotomia pentru endometrioză

O laparotomie este o intervenție chirurgicală majoră. Este folosită atunci cand există o formă de endometrioză severă care nu poate fi tratată prin laparoscopie.

Histerectomia pentru endometrioză

În cazul în care organele de reproducere sunt afectate sau dacă există țesut de endometriză la nivelul lor este necesară îndepărtarea acestora. Îndepărtarea uterului se numește histerectomie. Ooferectomia este intervenția prin care sunt îndepărtate ovarele. Acestă decizie va fi luată de medic împreună cu pacinet, fiind luate în considerare mai multe aspecte.

Medicii recomandă histerectomia femeilor ale căror simptome nu dispar în ciuda altor tratamente și care nu intenționează să aibă copii pe viitor.

Complicațiile intervenției chirurgicale pentru endometrioză includ:

  • Leziuni ale organelor precum vezica urinară sau intestinele
  • Leziuni ale nervilor sau vaselor de sânge
  • Infecţie
  • Sângerare
  • Dificultăți la urinare (de obicei pe termen scurt)
  • Conexiune neobișnuită între vagin și un alt organ, cum ar fi intestinele (fistula)
  • Țesut cicatricial care poate provoca dureri pelvine sau blocaje intestinale

Concluzie

Endometrioza este o afecțiune cronică idiopatică, ceea ce înseamnă că nu au fost găsite cauzele acesteia și în present nu are leac.

Cu toate acestea, tratamente eficiente precum terapia medicamentoasă, terapia hormonală și intervenția chirurgicală, sunt disponibile pentru a ajuta la gestionarea efectelor secundare și a complicațiilor, cum ar fi durerea și, respectiv, problemele de fertilitate. Simptomele endometriozei se ameliorează de obicei după instalarea menopauzei.

Este important să contactați imediat medicul dacă simțiți că ați putea avea endometrioză pentru a începe procesul de diagnostic si tratament.

 

Citește în continuare:
dexametazona
Dexametazona

Ce este dexametazona? Dexametazona, un corticosteroid, este similar cu un hormon natural produs de glandele suprarenale. Este adesea folosit pentru Citeste articol »

hormonul somnului
Melatonina (hormonul somnului): Rol și beneficii pentru organism

Ce este melatonina? Melatonina este un hormon eliberat în principal de glanda pineală, noaptea și a fost asociată de mult Citeste articol »

ADHD la adulti și copii- semne, simptome, tratament

Ce este ADHD? ADHD este una dintre cele mai frecvente tulburări de neurodezvoltare care apare în copilărie. De obicei, este Citeste articol »

Call Now Button
× WhatsApp