...

Profilaxia

Simptomele preinfarctului: Semnele pe care nu trebuie sa le ignori niciodata

Preinfarctul sau angină instabilă, este o afecțiune cardiacă gravă care apare atunci când fluxul de sânge către inimă este redus temporar. Deși nu provoacă moartea celulelor miocardice, este, totuși, un semnal de alarmă că în viitorul apropiat te poți confrunta cu infarct miocardic. Citește în continuare și află care sunt simptomele preinfarctului și ce măsuri trebuie să iei atunci când le identifici!

Primele semne ale preinfarctului

Sursă foto: freepik

 

Preinfarctul are mai multe manifestări, acestea fiind diferite de la o persoană la alta. Printre primele semne se numără durerea toracică, dificultățile de respirație și fatigabilitatea.

❗ Dureri in piept: cum se manifesta

Unul dintre cele mai comune semne ale preinfarctului este reprezentat de durerea toracică sau în piept. Aceasta poate să apară atât în repaus, cât și la efort și are caracter de arsură, înțepătură, presiune sau strângere. Durerea în piept poate să iradieze către brațe, gât și maxilar, spate sau stomac. Durata este variabilă, de obicei câteva minute și episodică. 

❗ Probleme de respiratie

Problemele de respirație pot indica frecvent afecțiuni cardiace. Acestea apar ca o senzație de sufocare sau lipsă de aer și pot însoți episoadele de angină pectorală. 

❗Stari de oboseala inexplicabila

Un alt prim simptom care nu trebuie neglijat deoarece poate indica un preinfarct este oboseala inexplicabilă. Aceasta apare fără vreun motiv aparent și nu este legată de efortul fizic sau activități solicitante. 

Simptome specifice la femei

Sursă foto: freepik

În funcție de sex, semnele preinfarctului pot să varieze. La femei, de obicei, apar și simptome atipice de tipul celor gastrointestinale precum greața și vărsăturile, iar durerea în piept este mai frecvent înlocuită de durere în maxilar și gât. 

❗Greata si varsaturi

Persoanele de sex feminin pot experimenta greață, vărsături sau disconfort abdominal ca prime semne ale unui preinfarct. De cele mai mult ori acestea sunt interpretate ca fiind cauzate de alte afecțiuni, crescând riscul de complicații.

❗ Dureri in maxilar si gat

Deși durerile în piept apar frecevent la cei cu preinfarct, la femei acestea pot fi înlocuite de un disconfort la nivelul maxilarului sau gâtului. Acestea au caracter de apăsare și de obicei sunt atribuite altor probleme, precum afecțiuni dentare sau sau tensiune musculară.

Simptome specifice la barbati

Sursă foto: freepik

La bărbați, preinfarctul are simptome specifice precum dureri în brațul stând sau transpirații abundente, care pot fi trecute ușor cu vedere, punând în pericol viața acestora. 

❗Dureri in bratul stang

Una dintre cele mai frecvente manifestări ale preinfarctului la bărbați este durerea care iradiază spre brațul stâng și chiar spre umăr, spate sau degete. Are caracter de apăsare sau amorțeală și poate fi intermitentă. De obicei, nu i se dă o mare importanță, însă ea prevestește un infarct iminent. 

❗Transpiratii abundente

Un alt semn frecvent întâlnit la bărbați este apariția unor transpirații reci abundente, în absența efortului fizic sau temperaturii exterioare ridicate. De multe ori această manifestare este atribuită unei gripe și nu i se acordă atenția necesară. 

Te-ai confruntat cu aceste semne? Nu aștepta ca ele să reapară, programează-te imediat la un consult cardiologic! La clinica Profilaxia, specialiștii noștri îți stau la dispoziție pentru evaluare și investigații amănunțite! 

Factori care cresc riscul de preinfarct

Sursă foto: freepik

Angina instabilă este o afecțiune relativ frecventă în populația generală, dar există anumiți factori care pot crește riscul apariției acesteia. Iată care sunt cei mai frecvenți factori favorizanți: 

  •  Varsta si genetica

Persoanele peste 45- 50 de ani au un risc mai crescut de apariție a preinfarctului din cauza acumulării plăcilor de grăsime în vasele de sânge. De asemenea, persoanele cu un istoric familial de probleme cardiovasculare sunt mai susceptibile la astfel de patologii.  

  • Stilul de viata

Stilul de viață influențează semnificativ sănătatea noastră generală și mai ales sănătatea inimii. Un stil de viață haotic, nesănătos sau cu multiplii factori de stres își lasă amprenta asupra sistemului cardiovascular și poate duce la apariția anginei instabile.

  • Boli preexistente

Anumite afecțiuni cronice preexistente precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, hipercolesterolemia sau boala cronică de rinichi cresc șansele de a suferi de preinfarct sau infarct miocardic.

Cum recunosti urgenta medicala

Sursă foto: freepik

Dacă recunoști rapid preinfarctul după simptome și ceri ajutor, îți poți salva viața! Apelarea serviciului de urgența 112 și tratamentul corespunzător duce la scăderea riscului de infarct miocardic cu sechele semnificative asupra inimii

  •  Simptome care necesita 112

Iată care sunt simptomele pentru care este necesară apelarea numărului unic de urgență 112:

  • Durere sau disconfort toracic, de obicei în centrul sau partea stângă a pieptului care durează mai mult de câteva minute sau care apare și dispare.
  • Amețeală, senzație de leșin
  • Transpirații reci abundente
  • Dificultăți de respirație
  • Bătăi neregulate ale inimii
  • Dureri ce iradiază spre braț, umăr, spate, gât sau maxilar.

În cazul în care te știi cu angină instabilă, sună la 112 dacă:

  • Durerea nu se ameliorează la 5 minute după ce ți-ai administrat nitroglicerină
  • Durerea nu dispare după 3 doze de nitroglicerină
  • Durerea se înrăutățește
  • Durerea reapare după ameliorarea inițială la nitroglicerină.
  •  Diferenta fata de atacul de panica

De multe ori atacul de panică este confundat cu preinfarctul. Cele două condiții au semne asemănătoare, însă există câteva diferențe notabile. Citește în continuare cum le poți deosebi: 

Spre deosebire de durerea toracică localizată și cu iradiere în brațe, maxilar sau spate care apare în preinfarct, în atacul de panică durerea este difuză, ca o înțepătură și apare în situații stresante.

 În cazul atacului de panică, durerea poate să persiste între 5-30 minute scăzând treptat în intensitate, pe când în cazul anginei instabile durerea apare pe perioadă scurtă de câteva minute, se poate intensifica și poate reapărea episodic. 

Respirația este superficială, hiperventilezi atunci când te confrunți cu un atac de panică, iar în cazul unui preinfarct apare o lipsă de aer, dar fără hiperventilare. 

Transpirația poate să apară în ambele situații, însă este rece și abundentă, fără motiv în cazul anginei, iar în cazul atacului de panică apare pe fondul anxietății.

O altă diferență semnificativă constă în faptul că simptomatologia se ameliorează cu ajutorul tehnicilor de relaxare dacă apare în cadrul unui atac de panică.

Masuri imediate de prim ajutor

Sursă foto: freepik

 

Există câteva măsuri imediate de prim ajutor în caz de preinfarct. Iată care sunt acelea: 

✔️ Ce sa faci pana vine ambulanta

Atunci când crezi că suferi de un preinfarct primul lucru pe care trebuie să îl faci este să apelezi serviciul 112 și să aștepți. Până vine ambulanța trebuie să eviți efortul fizic și să-ți păstrezi calmul. Sună pe cineva care să-ți țină companie până la venirea echipajului medical și deschide larg ferestrele pentru a aerisi camera.

✔️ Ce medicamente poti lua

În cazul în care ești cunoscut cu patologie cardiacă și ai medicație de la specialist îți poți administra o doză de urgență. De obicei, pentru angina instabilă se indică administrarea de nitroglicerină sublingual.

 În plus, poți lua un comprimat de aspirină, iar dacă pulsul este crescut un beta-blocant de tipul metoprolol, bisoprolol, propranolol sau carvedilol. Aceste medicamente vor fi administrare doar dacă au fost prescrise de medicul cardiolog.

✔️ Pozitia corecta de asteptare

Cât timp aștepți ambulanța nu este recomandat să stai în poziție orizontală, ci sprijinit pe spate la 45 de grade pentru a reduce presiunea asupra inimii și pentru a favoriza respirația. 

Reține informațiile prezentate anterior pentru că recunoașterea rapidă a simptomelor preinfarctului îți poate salva viața! Mergi la medic de la primele semne și nu aștepta ca inima ta să cedeze! Programează-te acum pentru un consult cardiologic la clinica Profilaxia din Timișoara. 

Informații oferite de:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.