...

Profilaxia

Pulsul și tensiunea normale: Valorile corecte pentru fiecare varsta

Ți-ai măsurat tensiunea arterială și pulsul astăzi? Știi care sunt valorile normale pentru acestea? Dacă răspunsul este NU, trebuie musai să citești articolul de mai jos!

Află de la specialiștii noștri care sunt valorile corecte ale tensiunii și pulsului pentru fiecare vârstă, dar și alte informații utile despre acești parametrii fiziologici!

Ce inseamna pulsul și tensiunea normale?

Ce inseamna pulsul și tensiunea normale?

Sursă foto: freepik

Atât pulsul, cât și tensiunea sunt niște parametrii fiziologici care trebuie să se încadreze în anumite limite pentru a fi considerați normali. Pulsul și tensiunea sunt normale la anumite valori, care diferă în funcție de vârstă, sex sau activitate fizică.

Definitia pulsului

Pulsul reprezintă numărul de pulsații ritmice ale arterelor ca răspuns la ciclul cardiac (bătăile inimii). Poate fi palpat în orice loc care permite comprimarea unei artere în apropierea suprafeței corpului, cel mai frecvent fiind măsurat la încheietura mâinii (compresia arterei radiale sau ulnare) și la gât (compresia arterei carotide).

Definitia tensiunii arteriale

Tensiunea arterială reprezintă presiunea sau forța pe care sângele o exercită asupra pereților arterelor pe măsură ce circulă prin corp. Tensiunea arterială se caracterizează prin două valori, cea sistolică, aceasta reprezintă presiunea exercitată atunci când inima se contractă pentru a pompa sângele și cea diastolică ce măsoară presiunea atunci când inima este în repaus între bătăi.

De ce sunt importante aceste valori?

Pulsul și tensiunea fac parte din categoria parametrilor vitali, stabilind sănătatea sistemului cardio-vascular și starea generală a organismului. Modificările patologice ale acestor valori pot indica afecțiuni cardiace și pot constitui factori de risc pentru alte condiții medicale.

Așadar, pulsul și tensiunea normale sunt importante pentru o inimă sănătoasă și un organism echilibrat.

Ai remarcat că pulsul sau tensiunea sunt mărite? Vino la clinica Profilaxia pentru o evaluare cardiologică completă!

Valorile normale pe categorii de varsta

Valorile normale pe categorii de varsta

Sursă foto: freepik

Pulsul și tensiunea diferă în funcție de vârstă. Citește în continuare și află care sunt valorile normale de tensiune!

Copii și adolescenți

Valorile parametrilor fiziologici sunt diferite la copii și adolescenți comparativ cu adulții. Iată care sunt limitele normale:

  • Tensiunea arterială normală la copii și adolescenți:
  • Nou-născuți (0-1 lună): 60-90/30-60 mmHg
  • Bebeluși (1-12 luni): 80-100/40-60 mmHg
  • Copii (1-5 ani): 90-110/55-75 mmHg
  • Copii (6-13 ani): 95-115/60-75 mmHg
  • Adolescenți (14-17 ani): 100-120/60-80 mmHg
  • Pulsul normal pe categorii de vârstă:
  • Nou-născuți (0-1 lună): 70-190 bătăi pe minut
  • Bebeluși (1-12 luni): 80-160 bătăi pe minut
  • Copii (1-5 ani): 80-120 bătăi pe minut
  • Copii (6-12 ani): 75-110 bătăi pe minut
  • Adolescenți (13-18 ani): 60-100 bătăi pe minut

Adulți

Conform Asociației Americane a Inimii (AHA) obiectivul tensiunii arteriale pentru toți adulții este mai mic sau egal cu 120/80 mm Hg. O tensiune arterială între 120-129/80 mm Hg este considerată crescută, iar 130/80 mm Hg și peste este considerată hipertensiune arterială .

În ceea ce privește, pulsul limita este mai largă, acesta fiind normal între 60-100 bătăi pe minut.

Varstnici

Standardul ideal de tensiune (120/80 mm Hg) se menține și la vârstnici, însă valorile medii la adulții peste 60 de ani pot ajunge la 139/68 mm Hg la bărbați și 133/69 mm Hg la femei.

La vârstnici, pulsul normal este între 60-100 bătăi pe minut, dar poate varia în funcție de starea generală de sănătate.

Ai observat valori patologice atunci când ți-ai măsurat tensiunea și pulsul? Nu mai sta pe gânduri și mergi la cardiolog! La clinica Profilaxia din Timișoara avem grijă de inima ta!

Cum se măsoară corect tensiunea și pulsul?

Cum se măsoară corect tensiunea și pulsul?

Sursă foto: freepik

Monitorizarea valorilor tensionale și ale pulsului este importantă pentru menținerea sănătății inimii. Pentru a fi sigur de măsurătorile pe care le faci este important să folosești instrumentele adecvate și o tehnică corectă.

Pregătirea pentru masurare

Activitatea fizică, stresul sau oboseala, precum și poziția pot influența valorile tensiunii și pulsului, de aceea înainte de măsurare trebuie să te pregătești corespunzător:

  • Evită să măsori imediat după ce ai făcut activitate fizică intensă
  • Evită fumatul, cafeaua sau alcoolul
  • Mergi la baie pentru a-ți goli vezica
  • Stai în repaus 5-10 minute
  • Așează-te pe un scaun, cu picioarele sprijinite pe podea și cu mână la care urmează să măsori tensiunea (de preferat mâna stângă) sprijinită pe o suprafață plată la nivelul inimii
  • Asigură-te că mâna este liberă. Evită să sufleci mâneca deasupra încheieturii sau să pui manșeta peste mâneca.
  • Folosește o manșetă corespunzătoare grosimii brațului tău.
  • Nu vorbi în timpul măsurătorilor.

Tehnici de masurare

Măsurarea pulsului și tensiunii arteriale poate fi făcută manual sau digital, metoda manuală fiind mai precisă dacă este efectuată corect.

  • Măsurarea cu aparat digital: Așază manșeta pe brațul, la aproximativ 2-3 cm deasupra cotului. Asigură-te că manșeta este suficient de strânsă, dar confortabilă. Pornește aparatul și așteaptă ca acesta să efectueze măsurarea. Pe ecran vor apărea valorile tensiunii sistolice, diastolice și pulsului.
  • Măsurarea cu tensiometrele manuale: Pune manșeta pe braț, asigură-te că este strânsă, dar nu incomodă. Pompează aer în manșeta din jurul brațului pentru a o umfla. Eliberează încet aerul din manșetă în timp ce utilizezi un stetoscop pentru a auzi pulsul în artera brahială a brațului. Apariția primei bătăi reprezintă valoarea pentru tensiunea sistolică, iar când bătăile dispar, se notează valoarea pentru tensiunea diastolică.
  • Măsurarea manuală a pulsului:
  • Pulsul radial: Folosește degetele arătător și mijlociu pentru a apăsa ușor pe artera radială, situată la încheietura mâinii. Numără bătăile timp de 30 de secunde și apoi înmulțește rezultatul cu 2 pentru a obține pulsul pe minut.
  • Pulsul carotidian: Folosește aceleași degete pentru a simți pulsul pe gât, în zona unde arterele carotide sunt cele mai aproape de piele (sub maxilar, de-a lungul gâtului). Numără bătăile timp de 30 de secunde și înmulțește cu 2.

Frecvența măsurătorilor

Frecvența măsurătorilor variază în funcție de starea de sănătate. Pentru un individ sănătos, măsurarea tensiunii arteriale și pulsului nu trebuie să devină o rutină, se poate efectua o dată la câteva luni sau la nevoie.

Pentru persoanele cu probleme de sănătate sau care urmează tratament medicamentos de la cardiolog, măsurarea tensiunii trebuie făcută de 3-4 ori pe săptămână sau chiar zilnic.

Factori care influențează valorile

Factori care influențează valorile

Sursă foto: freepik

Tensiunea arterială și pulsul sunt niște parametrii relativ ușor de influențat, care variază semnificativ în repaus și efort, dar și în alte situații. Cei mai frecvenți factori care influențează măsurătorile sunt:

Activitatea fizica

Cu cât activitatea fizică este mai intensă, cu atât activitatea inimii este mai crescută. În timpul efortului tensiunea și pulsul cresc, de aceea este important să stai în repaus 5-10 minute sau chiar mai mult înainte de a-ți măsura acești parametrii.

De asemenea, trebuie să reții că o persoană atletică, activă are inima mai antrenată decât o persoană sedentară, motiv pentru care pulsul și tensiunea normale la sportivi pot fi mai scăzute ( în jur de 40-50 bătăi pe minut în repaus și 120 mm Hg sau mai puțin ).

Alimentatia

S-a demonstrat că digestia poate reduce tensiunea arterială, așadar este recomandat să măsori tensiunea înainte de a mânca sau să aștepți 30 de minute după masă. Malnutriția sau înfometarea, precum și alimentele picante, pot duce, de asemenea, la raportări inexacte.

Stresul

Stresul și anxietatea pot afecta valorile parametrilor fiziologici în timpul măsurătorilor. Când ești stresat organismul eliberează cortizol, iar creșterea nivelurilor de cortizol va duce la o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Uneori, chiar și teama că te afli în cabinetul medicului, cunoscută adesea sub denumirea de „hipertensiune arterială de halat alb”, poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Încearcă să reduci nivelul de stres prin respirații adânci și expirații înaintea măsurătorilor.

Medicamentele

Medicamentele pot influența tensiunea arterială și pulsul în diferite moduri, în funcție de acțiunea acestora. De exemplu, medicamentele antihipertensive, precum diureticele, beta-blocantele și inhibitorii ACE, scad tensiunea arterială și, uneori, pulsul, în timp ce decongestionantele, AINS sau stimulantele determină creșteri ale tensiunii sau pulsului.

Monitorizarea zilnică

Monitorizarea zilnică

Sursă foto: freepik

Așa cum spuneam anterior, o persoană sănătoasă nu necesită monitorizare zilnică a tensiunii, însă dacă se suspicionează o problemă de sănătate sau este urmat un tratament antihipertensiv/antiaritmic, măsurarea zilnică a parametrilor poate să furnizeze informații utile și poate preveni eventualele complicații.

Dispozitive de masurare

Pentru măsurarea tensiunii arteriale se pot utiliza atât aparatele digitale, cât și cele manuale. Deși cele manuale sunt mai precise, ele se folosesc mai des la spitale sau clinici, populația generală preferând tensiometrele digitale datorită tehnicii mai facile.

Jurnal de monitorizare

Dacă ai observat modificări ale valorilor tensionale sau ale pulsului sau dacă ai primit medicație de la cardiolog, este recomandată monitorizarea zilnică a parametrilor pentru o perioadă de timp. Pentru ca măsurătorile să fie cât mai precise este important să ții un jurnal de monitorizare în care să notezi:

  • Data și ora la care ai măsurat tensiunea și pulsul.
  • Valorile obținute pentru tensiunea arterială și puls.
  • Posibilele condiții care ar putea influența măsurătorile (ex. stres, efort fizic, alimentație).
  • Orice medicamente luate și momentul în care au fost administrate.

Acest jurnal îi oferă medicului tău o imagine de ansamblu și poate ajusta schema terapeutică în cunoștință de cauză. În plus, poți observa eventualele modificări ale valorilor și poți acționa pentru menținerea sănătății inimii tale.

Cunoașterea valorilor normale ale tensiunii arteriale și pulsului, dar și a tehnicilor corecte de măsurare a acestora te pot ajuta să previi apariția bolilor cardiovasculare și a complicațiilor lor!

Vrei să te asiguri că este totul normal cu inima ta? Nu mai aștepta! Vino la clinica Profilaxia și discută cu medicul cardiolog din echipa noastră! Nu mai aștepta! Programează-te acum!

Informații oferite de:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.