...

Profilaxia

Sterilet – Montare si beneficii – Tot ce trebuie sa stii

Sursă: freepik

Știai că la nivel mondial, aproximativ 14% dintre femeile care folosesc metode contraceptive aleg steriletul? Vrei să afli mai multe despre acest dispozitiv și despre beneficiile pe care le are? Citește în continuare acest articol!

Ce este steriletul și cum funcționează

Ce este steriletul și cum funcționează

Sursă: hormona

Steriletul este un dispozitiv uterin contraceptiv, cunoscut și sub denumirea de DIU (dispozitiv intrauterin), ce poate preveni sarcina pe o durată lungă, între 3-12 ani, efectul fiind reversibil.

Forma și compoziția steriletului

Steriletul este o mică bucată de plastic flexibil în formă de T, cu o dimensiune de 3-5 cm și introducerea sa la nivel uterin are ca scop prevenirea sarcinii.

Compoziția steriletului variază în funcție de tipul său, iar cel mai frecvent se utilizează:

  • Cel din cupru – are un fir subțire de cupru care se înfășoară în jurul tijei formate în „T”. Tija se termină cu o bilă netedă care previne perforarea colului uterin atunci când medicul introduce dispozitivul.
  • Cel hormonal – partea superioară a literei „T” conține un rezervor cu hormon sintetic – levonorgestrel (un tip de progestativ), care se eliberează treptat prin tijă. Nu toate DIU-urile hormonale conțin aceeași cantitate de levonorgestrel sau au aceeași rată de eliberare. De exemplu, Mirena și Liletta eliberează mai mult progestin decât Kyleena și Skyla.

Cum previne sarcina

Steriletul funcționează prin declanșarea unui răspuns imun. Organismul recunoaște acest dispozitiv ca pe un corp străin și acționează în consecință pentru a se apăra, declanșând inflamație. Inflamația de la nivel uterin nu permite spermatozoizilor să ajungă în trompele uterine pentru a fertiliza un ovul.

În plus, proprietățile specifice ale cuprului și ale steriletelor hormonale împiedică, de asemenea, spermatozoizii să părăsească uterul.

  • DIU-uri din cupru: Intensifică răspunsul inflamator, provocând inflamarea endometrului. Chiar dacă spermatozoizii ar fertiliza un ovul, mucoasa uterină ar îngreuna implantarea și dezvoltarea unui ovul fertilizat (embrion).
  • DIU-uri hormonale: Eliberează în timp cantități mici de levonorgestrel care îngroașă mucusul cervical, îngreunând mișcarea spermatozoizilor către trompele uterine. De asemenea, subțiază mucoasa uterină și suprimă parțial capacitatea de a elibera un ovul în timpul ciclului menstrual .

Sterilet hormonal vs. sterilet din cupru

În cele ce urmează ți-am pregătit o analiză comparativă între steriletul hormonal și cel din cupru:

Sterilet hormonal (levonorgestrel) Sterilet din cupru
Substanță activă Levonorgestrel (progestin) Cupru (fără hormoni)
Formă fizică Plastic în formă de T cu rezervor hormonal Plastic în formă de T cu fir de cupru înfășurat
Mecanism de acțiune Îngroașă mucusul cervical, subțiază mucoasa uterină, uneori oprește ovulația Cuprul afectează spermatozoizii, inhibând fertilizarea
Durata eficienței 3–7 ani (în funcție de tip: Mirena, Kyleena, Jaydess) 5–10 ani (în funcție de model: TCu 380A etc.)
Menstruație Devine mai redusă sau dispare (la unele femei) Poate deveni mai abundentă și mai dureroasă la început
Timp de revenire a fertilității Imediat după îndepărtare Imediat după îndepărtare
Eficiență contraceptivă Foarte ridicată (peste 99%) Foarte ridicată (peste 99%)
Pentru cine e ideal? Femei care vor menstre mai ușoare sau au afecțiuni hormonale tratabile cu progestin Femei care preferă o metodă non-hormonală
Cost inițial Mai ridicat Mai scăzut
Disponibilitate în România Mirena, Jaydess, Kyleena TCu 380A, Multiload etc.

Nu știi care tip de sterilet este cel mai potrivit pentru tine? Programează-te la clinica Profilaxia și discută cu medicul ginecolog despre avantajele și dezavantajele fiecăruia, apoi alegeți împreună!

Montarea steriletului: ce trebuie să știi

Montarea steriletului: ce trebuie să știi

Sursă: freepik

Spre deosebire de alte metode contraceptive, steriletul trebuie montat de către un specialist într-un cabinet medical. Nu ai de ce să-ți faci griji, procedura nu este una complicată, iar medicul te va ghida pe durata întregului proces. Iată care sunt pașii:

Pregătirea pentru montare

Înainte de montarea steriletului este necesar un consult ginecologic în care îți vor fi prezentate avantajele și dezavantajele fiecărui tip de sterilet și vei alege împreună cu medicul varianta cea mai potrivită pentru tine.

De asemenea, vor fi necesare: un examen pelvin pentru verificarea poziției uterului, un test Papanicolau și o testare pentru infecții cu transmitere sexuală. În cazul în care se decelează o infecție, aceasta va fi întâi tratată și ulterior se va monta steriletul.

Pentru ca procesul să fie mai facil, montarea unui DIU se face, de preferat, în timpul menstruației sau imediat după, colul uterin fiind mai deschis.

Nu este necesară anestezie generală, se va folosi anestezie locală, iar medicul îți poate recomanda administrarea unui antiinflamator cu 30-60 de minute înaintea procedurii pentru a reduce disconfortul.

Cum decurge procedura

Vrei să știi la ce să te aștepti? Citește în continuare pașii procedurii de montare a steriletului!

Nu este o procedură complicată, durează 5-10 minute și se desfășoară astfel:

  • Te vei așeza în poziție ginecologică
  • Medicul va curăța zona cu soluție antiseptică
  • Va stabiliza colul uterin în timpul inserării steriletului cu un tenaculum
  • Va utiliza anestezie locală, cum ar fi gel de lidocaină 5% plasat în canalul cervical sau un bloc paracervical pentru a-ți minimiza disconfortul
  • Se va măsura adâncimea uterului, cu ajutorul histerometrului
  • Se va introduce steriletul printr-un tub special, apoi tubul este extras, iar steriletul rămâne în cavitatea uterină.
  • La final, firul de extragere va fi tăiat la lungimea potrivită

S-ar putea să simți un disconfort, dar stai liniștită, este ceva trecător!

Recomandări după montarea steriletului

După montarea steriletului este recomandat să resepcți indicațiile medicului tău, însă ți-am pregătit și noi câteva sfaturi comune:

  • Timp de 24–48 ore evită contactul sexual și folosirea de tampoane interne.
  • Nu te îngrijora dacă apar sângerări sau crampe ușoare în primele zile, ia un antiinflamator pentru a reduce disconfortul.
  • Evită efortul fizic intens în primele 2–3 zile.
  • Dacă apar simptome precum febră, dureri intense sau secreții vaginale urât mirositoare, mergi urgent la un consult.
  • Dacă totul este normal, mergi la un control de rutină după 4-6 săptămâni.

Primul contact după ce pui sterilet

Una dintre îngrijorările femeilor care își doresc montarea unui sterilet este disconfortul din timpul actului sexual. În general, nu ar trebui ca partenerul să simtă firul steriletului sau tu să te simți inconfortabil, dacă apare vreun simptom, poți merge la medic pentru a ajusta lungimea firului și a te asigura că totul este în regulă.

Totuși, din cauza efectelor secundare care pot apărea după inserare, actul sexual cu sterilet în primele luni s-ar putea să nu fie la fel de plăcut. Sângerările neobișnuite și crampele abdominale pot scădea libidoul și lubrifierea, făcând primele experiențe sexuale cu sterilet mai puțin confortabile.

Trebuie să ai în vedere faptul că în cazul steriletului hormonal, dacă montarea nu a fost făcută în primele zile ale menstruației, eficiența contraceptivă va începe după 7 zile. În cazul celui cu cupru, actul sexual este sigur imediat.

Beneficiile utilizării steriletului

Beneficiile utilizării steriletului

Sursă: freepik

Utilizarea steriletului aduce cu sine o mulțime de avantaje. Iată care sunt motivele pentru care multe femei apelează la montarea unui astfel de dispozitiv:

✅ Eficiență ridicată și durată lungă

Steriletul este una dintre cele mai eficiente metode contraceptive, având o rată de succes de 99% și poate fi utilizat pe o durată lungă de timp, între 3-12 ani, cele mai utilizate fiind cele care se schimbă la 5 ani.

✅ Confort și lipsa întreținerii zilnice

Debutul acțiunii este imediată în cazul steriletului cu cupru și de aproximativ 7 zile în cazul celor hormonale. Utilizarea lui este confortabilă, odată ce organismul s-a obișnuit cu dispozitivul poți uita de existența acestuia. Nu necesită vreo întreținere zilnică, nu întrerupe și nu interferă în niciun fel cu actul sexual.

✅ Reversibilitate și fertilitate după extracție

Un alt avantaj major este reversibilitatea. Efectele contraceptive ale steriletului dispar după extracție, iar fertilitatea ta nu este afectată, poți rămâne rapid însărcinată după aceea.

✅ Util în alăptare și pentru femeile care nu pot lua estrogen

Steriletul poate fi utilizat în siguranță de orice femeie, chiar și de nulipare sau de cele care nu pot lua estrogen din diferite motive, precum:

  •  antecedente de tromboembolism venos
  •  accident vascular cerebral, infarct miocardic sau alte forme de boli arteriale
  •  diabet zaharat de lungă durată
  •  migrene
  •  fumătoare înrăite, cu vârsta peste 35 de ani

În cazul în care îți dorești să beneficiezi și tu de aceste avantaje pe care le oferă steriletul, programează-te la clinica Profilaxia, iar medicii noștri ginecologi te vor ajuta!

Riscuri și efecte secundare posibile

Riscuri și efecte secundare posibile

Sursă: freepik

În ciuda beneficiilor evidente ale unui sterilet, există și riscuri și efecte secundare pe care este important să le cunoști. Află în cele ce urmează care sunt acelea:

❗ Crampe și sângerări neregulate

Menoragia este o afecțiune frecventă, la fel ca și dismenoreea și polimenoreea. Acestea sunt, de asemenea, principalele motive pentru întreruperea utilizării DIU de către anumite femei.

În general, crampele sau sângerările neregulare au o durată de 3-6 luni până se obișnuiește organismul cu dispozitivul, dacă însă acestea persistă și sunt deranjante poți lua în considerare renunțarea la această metodă contraceptivă.

❗ Infecții și reacții adverse

Un mare dezavantaj al steriletului este faptul că nu oferă nicio protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, de aceea femeile ce nu au un partener sexual stabil ar trebui să utilizeze prezervativul pentru a se proteja de ITS.

Există un risc mic (1%) de a contracta o infecție uterină în timpul inserării DIU în primele 20 de zile de la procedură. Acesta este crescut dacă ești predispusă la ITS. Din fericire, infecțiile pelvine, pot fi tratate în mod adecvat fără a îndepărta dispozitivul.

Perforația uterină poate apărea la 0,1% dintre femei în timpul inserției. Aceasta se poate manifesta prin dureri în abdomenul inferior. Perforația va necesita îndepărtarea chirurgicală.

Poate apărea expulzarea steriletului, în special după sau în timpul menstruației din primele trei luni. Acest lucru este mai frecvent în cazul femeilor nulipare sau al celor cărora li s-a introdus steriletul imediat după naștere sau după avort. Riscul este de aproximativ 5%. Dacă dispozitivul este expulzat și pierderea se observă abia după câteva zile, trebuie adoptată imediat o metodă contraceptivă de rezervă.

Există un risc mai mare de sarcină ectopică dacă concepția are loc cu un sterilet in situ, deși sarcinile sunt foarte rare cu această metodă.

De asemenea, trebuie să ai în vedere că utilizarea steriletului este contraindicată la femeile care au:

✖️ Sângerări vaginale neregulate care nu au fost diagnosticate și ar putea fi cauzate de cancerul organelor sexuale feminine

✖️ Istoric actual sau recent de infecție pelvină

✖️ Dismenoree sau menoragie actuală care ar putea fi agravată de DIU

✖️ Utere mici sau cu formă anormală

✖️ Cancer ovarian, cervical sau endometrial

✖️ Boala trofoblastică malignă

✖️ Cardiopatie structurală cu antecedente de endocardită bacteriană

Când să mergi la medic

Dacă ți-ai montat de curând un sterilet trebuie să urmărești evoluția și dacă apar semne sau simptome ciudate să te adresezi imediat medicului ginecolog. Iată la ce trebuie să fii atentă:

  • febră
  • frison
  • dureri abdominale intense
  • secreții vaginale modificate sau cu miros urât
  • sângerare abundentă
  • amenoree

Vrei să afli dacă steriletul este cea mai bună opțiune pentru tine? Programează-te la clinica Profilaxia, discută cu specialiștii noștri despre acest subiect și vezi dacă ți se potrivește!

Informații oferite de:

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.