Vaccinul ROR este unul dintre vaccinurile incluse în schema națională de vaccinare și îți protejează copilul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Citește în continuare și află mai multe despre vaccinarea ROR.
Ce este şi ce conține vaccinul ROR?
Este important să fii documentat cu privire la vaccinare, mai ales dacă ești sau urmează să devii părinte, de aceea în cele ce urmează îți vom oferi informații utile despre vaccinul ROR.
Te întrebi ce este vaccinul ROR? Este un vaccin combinat care protejează împotriva Rujeolei, Oreionului și Rubeolei, boli virale contagioase frecevente în copilărie. Se utilizează la scară largă în întreaga lume, iar folosirea acestuia a dus la scăderea considerabilă a ratelor de îmbolnăvire și complicații severe.
Iată ce conține vaccinul ROR:
- Virusuri atenuate (slăbite): tulpina Edmonston-Enders a virusului rujeolic, tulpina Jeryl Lynn sau tulpina Urabe AM9 (mai rar folosită) a virusului oreionului și tulpina Wistar RA 27/3 a virusului rubeolic
- Stabilizatori precum ar fi sorbitolul și manitolul
- Albumină umană
- Neomicină
- Gelatină
- Tampon fosfat-salin (PBS)
În ciuda miturilor care circulă, vaccinul ROR nu conține mercur sau adjuvanți de aluminiu.
Când si unde se poate face vaccinul ROR?
O altă întrebare frecvent este ”Când se face vaccinul ROR?”. Așadar, copii ar trebui să primească o doză de ROR imediat după împlinirea vârstei de 1 an şi a doua doză la vârsta de 5 ani. În situații excepționale, vaccinul poate fi administrat la sugari începând de la 9 luni.
De asemenea, adolescenții și adulții care nu au fost imunizați în copilărie, trebuie vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin ROR, iar cei aflați la risc vor primi 2 doze la o distanță de cel puțin 28 de zile între ele.
După două doze, protecția este de 97% împotriva rujeolei și rubeolei și de 88% împotriva oreionului.
Există mai multe centre unde se face vaccinul ROR, însă cel mai frecvent acesta este administrat în cabinetul medicului de familie. Dacă vrei să faci vaccinul în altă parte, te poți adresa centrelor de vaccinare, clinicilor sau spitalelor private.
Ești din Timișoara și vrei să te vaccinezi? Programează-te la clinica Profilaxia!
Pentru cine este indicat vaccinul ROR?
Vaccinul ROR este indicat tuturor copiilor, dar și adolescenților sau adulților care nu au fost imunizați anterior, mai ales persoanelor care trăiesc în colectivități, femeilor la vârstă fertilă, celor care călătoresc în străinătate sau lucrează în domeniul medical.
Reacții adverse vaccin ROR
Reacțiile adverse ale vaccinului ROR sunt în general ușoare și se rezolvă fără niciun tratament specific. Acestea pot include:
- febră
- durere sau roșeață la locul injectării.
- o erupție cutanată, cu pete (asemănătoare erupției cutanate specifice rujeolei), senzație de rău și febră la aproximativ 7 până la 11 zile după vaccinare
- glandele umflate din jurul obrajilor, gâtului și maxilarului și dureri la nivelul articulațiilor (similar unei forme ușoare de oreion) la aproximativ 2 până la 3 săptămâni după vaccinare
Este un vaccin sigur, efectele secundare alergice severe, precum convulsiile sau trombocitopenia apar foarte rar.
Vaccinul ROR nu determină apariția autismului, așa cum se vehiculează în diferite surse. Cercetările din întreaga lume nu au arătat nicio legătură între vaccinul ROR și autism.
Când poate fi evitată vaccinarea împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului?
În anumite situații vaccinarea împotriva rubeolei, oreionului și rujeolei trebuie evitată sau amânată. Iată care sunt acelea:
- Alergii severe care pot pune viața în pericol
- Sarcina
- Sistem imunitar slăbit din cauza unor patologii sau tratamente medicale
- Tulburări de coagulare
- Transfuzii recente de sânge
- Boli acute
- Vaccinarea cu un alt vaccin în ultimele 4 săptămâni
- Există dovezi de laborator care să confirme imunitatea la aceste boli
Ce trebuie să știi despre tipurile de vaccin ROR și riscurile asociate?
Există două tipuri de vaccinul ROR:
- Vaccinuri vii – Conțin virusuri atenuate, care stimulează organismul să determine un răspuns imun puternic, oferind protecție îndelungată. În urma acestui vaccin, virusurile pot provoca o formă ușoară de infecție, de aceea nu se recomandă persoanelor cu sistem imunitar compromis.
- Vaccinuri inactive – Conțin virusuri inactive sau omorâte printr-un procedeu chimic. Acest tip nu determină apariția simptomelor de infecție, de aceea poate fi administrat și persoanelor cu imunitate scăzută. Totuși, răspunsul imun nu este la fel de puternic și îndelungat, necesitând o doză de rapel.
Care este prețul unui vaccin ROR?
Imunizarea împotriva ROR este inclusă în schema națională de vaccinare și este administrată gratuit copiilor. Dacă vrei să cumperi, găsești vaccinul ROR la preț avantajos în farmacii, aproximativ 60 de lei.
Este eficientă vaccinarea după expunerea la virus?
În cazul rujeolei, vaccinarea în primele 72 de ore de la expunerea la virus poate duce la prevenirea bolii sau la atenuarea severității acesteia. În ceea ce privește oreionul sau rubeola, vaccinarea după expunere nu oferă protecție imediată, însă previne infecțiile viitoare. Așadar, vaccinarea aduce beneficii și dacă este realizată după expunerea la virus.
În cazuri speciale, cum ar fi expunerea la rujeolă la persoane imunocompromise, femei însărcinate sau sugari prea mici pentru a fi vaccinați, se pot administra imunoglobuline în primele 6 zile de la contact pentru a reduce riscul de complicații.
Rubeola, rujeola și oreionul: Cum se răspândesc aceste boli?
Rujeola (Pojar) este cunoscută pentru erupția cutanată roșie care începe de la cap și se extinde pe corp. Simptomele includ febră mare, tuse persistentă, secreții nazale, conjunctivită și prezența petelor Koplik. În cazuri grave, poate duce la pneumonie, encefalită sau chiar deces.
Rubeola (Rujeola germană) este o formă mai ușoară, tabloul clinic fiind caracterizat prin erupție fină, febră moderată și umflarea ganglionilor limfatici. Este extrem de periculoasă pentru femeile însărcinate, deoarece poate provoca malformații congenitale grave la făt.
Oreionul (Parotidita epidemică) se manifestă prin inflamarea dureroasă a glandelor salivare, în special a parotidelor, febră și dificultăți la mestecat. În unele cazuri, poate cauza complicații severe, cum ar fi meningita virală sau orhită ( inflamația testiculelor), care poate duce la sterilitate la bărbați.
Rubeola, rujeola și rujeola sunt boli virale contagioase, întâlnite frecvent la copii. Aceste boli se pot transmite pe cale aeriană prin picăturile de salivă expulzate prin tuse, strănut sau vorbire, prin contact direct cu o persoană bolnavă sau prin contact cu suprafețele contaminate.
Rubeola se poate transmite și de la mamă la făt, dacă o femeie contactează boala atunci când este însărcinată, sindromul rubeolic congenital având implicații severe asupra bebelușului.
Răspândirea acestor boli se poate preveni prin vaccinare și menținerea unor norme corespunzătoare de igienă.
Vaccinarea este o cale sigură și eficientă în combaterea rubeolei, rujeolei și oreionului! Nu-ți fie teamă de vaccinul ROR! Programează-te acum la clinica Profilaxia!