Vrei să afli mai multe despre vaccinul împotriva hepatitei B și de ce este indicat să îl faci? Copilul tău urmează să facă vaccinul și vrei să te informezi cu privire la acesta? Citește în continuare!
Gratiana Chicin
Centrul Medical Profilaxia
Recenzii reale clienti
GOOD Based on 55 reviews Gabriela Murgu2024-09-10Trustindex verifies that the original source of the review is Google. Foarte mulțumită,recomand. Christopher Unger2023-12-15Trustindex verifies that the original source of the review is Google. Fast friendly great experience Alexis Sandra2023-11-25Trustindex verifies that the original source of the review is Google. Cu multimumiri doamnei dr. Gratiana Chicin. Recomand cu incredere aceasta clinica.
Program Centrul Medical Profilaxia
Vaccinarea împotriva hepatitei B (Adulți și Copii)
Vaccinul împotriva hepatitei B este un vaccin care oferă protecție împotriva virusului hepatitic B (VHB), care provoca infecții acute și cronice ale ficatului. Acesta este, de asemenea, cunoscut ca primul vaccin „anti-cancer”, deoarece previne hepatita B, principala cauză a cancerului hepatic la nivel mondial.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă vaccinul împotriva hepatitei B la copii și adulții cu risc mare de infecție, iar acesta se poate administrează de obicei în 3 doze, dar mai nou există și preparate ce necesită doar 2 doze. La copii, injecția se va administra în zona anterolaterală a coapsei, iar la adulți în mușchiul deltoid.
Vaccinul împotriva hepatitei la copii trebuie să se efectueze în primele 12 ore (dacă provin din mame purtătoare ale virusului B) și 24 de ore de la naștere pentru ceilalți. Ulterior cele 2 doze suplimentare se vor administra la vârsta de 1 lună și 6 luni.
Există și vaccinurile combinate, cum ar fi vaccinurile pentavalente și hexavalente, care includ protecție împotriva a 5 sau 6 boli, inclusiv hepatita B. Prima injecție se administrează de obicei la vârsta de 6 săptămâni, dar pentru a proteja sugarii de hepatita B începând de la naștere, un vaccin monovalent sau o singură doză de vaccin împotriva hepatitei B este, de asemenea, recomandată în 24 de ore de la naștere.
Seria de vaccinuri împotriva hepatitei B poate fi apoi completată cu vaccinul pentavalent sau hexavalent potrivit schemei de vaccinare obligatorie.
Vaccinul împotriva hepatitei B la adulții care nu au fost anterior vaccinați se face de obicei în 2 doze.
Protecția oferită de vaccin este mare, peste 95%, iar durata imunizării este de cel puțin 20 de ani, la unele persoane chiar toată viața.
Pentru a-ți testa imunitatea poți merge să-ți dozezi nivelul de anticorp din sânge. Dacă rezultatul este de peste 10 mUI/mL înseamnă că ești complet protejat, dacă este sub această valoare poate fi necesară o doză de rapel sau o testare suplimentară pentru a verifica imunitatea.
Aspecte de care trebuie să ții cont înainte de a te vaccina împotriva hepatitei B
Există mai multe aspecte de care trebuie să ții cont înainte de a te vaccina sau a-ți vaccina copilul, de aceea trebuie să consulți un medic. Iată la ce trebuie să fii atent:
Dacă vrei să faci vaccinul în siguranță, vino la clinica Profilaxia din Timișoara, discută cu specialiștii noștri și fă-ți vaccinul fără griji! Programează-te acum!
Efecte secundare ale vaccinului împotriva hepatitei B
Deși, vaccinul împotriva hepatitei B este sigur, pot apărea efecte secundare comune precum:
Aceste reacții adverse post-vaccinare sunt ușor de gestionat la domiciliu prin aplicarea unor comprese cu gheață la locul injectării, hidratare corespunzătoare și administrarea unui antialgic sau antipiretic în caz de cefalee sau febră.
Unde puteți face vaccinul împotriva hepatitei B?
La nou-născuți, vaccinul împotriva hepatitei B se va administra la 12-24 de ore după naștere și se va face în maternitate.
În cazul celorlalte categorii de vârstă, se poate administra vaccinul în cabinetele medicilor de familie, spitale de boli infecțioase, centre de vaccinare DSP sau în clinici și cabinete private.
Cauți un loc în care să te vaccinezi împotriva hepatitei B în Timișoara? Clinica Profilaxia este locul ideal pentru tine! Programează-te acum!
Pentru siguranța ta sau a copilului tău, mergi la un consult înainte de vaccinare și discută despre precauții, reacții adverse sau alte detalii importante.
Reacții adverse vaccin hepatita B
Vaccinul împotriva hepatitei B este sigur și bine tolerat, în general, dar există și cazuri rare în care pot apărea reacții adverse severe postvaccinare. Iată care sunt acestea:
Pentru a preveni apariția acestor efecte secundare este important să rămâi 15-30 de minute la unitatea medicală unde te-ai vaccinat pentru evaluarea stării tale. Dacă manifestările apar mai târziu și persistă, nu ezita să mergi la medic cât mai rapid!
Cum se transmite hepatita B?
Virusul hepatitei B se transmite prin sânge și alte fluide ale corpului. Acest lucru poate apărea cel mai frecvent în următoarele moduri:
- Contact direct cu sângele infectat
- De la o persoană însărcinată infectată la nou-născut în timpul sarcinii și nașterii
- Prin ace și alte echipamente sau proceduri medicale/stomatologice care sunt contaminate sau nu sunt sterile
- Acte sexuale neprotejate
- Consumul de droguri ilegale sau „de stradă”.
Piercing-ul, tatuajul, acupunctura și chiar manichiura sunt alte căi potențiale de infecție, cu excepția cazului în care sunt utilizate ace și echipamente sterile. În plus, folosirea în comun a instrumentelor ascuțite, cum ar fi aparatele de ras, periuțele de dinți, mașinile de tuns, cerceii și bijuteriile poate fi o sursă de infecție.
Hepatita B nu se transmite întâmplător și nu poate fi transmisă prin scaunele de toaletă, clanțe, strănut, tuse, îmbrățișări sau mâncare.
Semne și simptome hepatita B
Hepatita B poate fi asimptomatică, în special la copii sub 5 ani, de aceea multe persoane nu știu că sunt infectate. Dacă simptomele sunt datorate unei infecții acute, ele pot apărea în orice moment între 8 săptămâni și 5 luni după expunere. Simptomele durează de obicei câteva săptămâni, dar la unele persoane se pot prelungi până la 6 luni.
Simptomele hepatitei cronice B pot apărea și după zeci de ani și pot fi similare cu cele ale unei infecții acute.
Iată ce simptome poate cuprinde tabloul clinic al hepatitei B:
Când este necesar să facem vaccinul împotriva hepatitei B?
Vaccinul împotriva hepatitei B este recomandat pentru:
Vaccinul împotriva hepatitei B se administrează de obicei în 3 doze, a doua doză se face la 1 lună distanță de prima, iar a treia la cel puțin 4 luni de prima și 2 luni de-a doua.
Nu trebuie să repornești seria de vaccinuri împotriva hepatitei B dacă omiți vreuna dintre injecții, te poți programa când poți pentru a relua.
Dacă plănuiești să pleci într-o călătorie într-o zonă la risc, ia în considerare să faci vaccinul cu cel puțin 1 lună înainte de plecare.
Mergi și fă un test de sânge pentru a verifica titrul de anticorpi (anticorpi Anti-HBs), dacă valoarea este <10 mIU/mL este necesară administrarea unei doze de rapel.
Care sunt riscurile dacă nu facem acest vaccin?
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de protecție și prevenire a infecției cu virusul B. Dacă refuzi vaccinul te expui unor riscuri precum:
Este mai ușor să previi decât să tratezi, nu te expune la riscuri inutile! Programează-te la clinica Profilaxia și vaccinează-te acum!
Metode de prevenție împotriva hepatitei B
Pe lângă vaccinare, există și alte modalități simple care te pot ajuta să previi răspândirii hepatitei B. Iată care sunt acelea:
Cât costă vaccinul împotriva hepatitei B?
Prețul vaccinului împotriva hepatitei B poate să varieze în funcție de categoria din care faci parte.
Vaccinul împotriva hepatitei B face parte din schema obligatorie de vaccinare în România, fiind inclus în Programul Național de Vaccinare. Pentru nou-născuți, persoane cu risc crescut și personalul medical este gratuit.
În farmacii, vaccinul monovalent este disponibil la 65-80 lei per doză, iar cel combinat poate să ajungă până la 300 lei.
Ai mai multe întrebări legate de vaccinul împotriva hepatitei B sau vrei să te vaccinezi? Programează-te la clinica Profilaxia, specialiștii noștri îți stau la dispoziție!