PROIECTUL ARIE:

un parteneriateuropean pentru promovarea unor stiluri de viață mai active, pentru a îmbunătăți aderarea la terapia antiretrovirală și pentru a consolida conceptul „Fitness ca terapie”

ANLAIDS Lombardia va coordona primul proiect european pe tema promovării exercițiilor aerobice în rândul adulților care trăiesc cu HIV, aflați în tratament, în următorii doi ani.

6 țări (Italia, Bulgaria, Grecia, Lituania, România și Slovenia), 7 organizații și peste 30 de experți sunt implicați într-un proiect unic și ambițios pentru a încuraja participarea la sport și activitate fizică a persoanelor care trăiesc cu infecția cu HIV și urmează terapie, în conformitate cu recomandările și orientările UE privind activitatea fizică.

Conceptul de bază a ARIE este că sportul pentru persoanele care trăiesc cu HIV / SIDA are un rol dublu. Primul este legat de educația fizică, informații despre mișcare și sănătate, concepte conținute în direcțiile primare ale UE. Celălalt rol este legat de învățare și educație. Prin instruire, pacienții pot fi susținuți de experți calificați care îi pot însoți în mod corespunzător în calea lor dificilă de tratament și recuperare. Având în vedere acest lucru și pentru a sprijini implementarea Ghidurilor, proiectul dorește să promoveze activitatea fizică sub formă de fitness persoanelor care trăiesc cu HIV / SIDA, care sunt în tratament, cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani, oferind un protocol inovator de fitness pentru a-i implica într-o activitate fizică moderată / viguroasă și, în consecință, pentru a-i face să accepte și să se reconecteze cu corpul lor, să crească încrederea de sine; abordează sentimentele de izolare, depresie, furie și frică și pentru a consolida resursele personale și, mai presus de toate, pentru a face o activitate fizică necesară pentru bunăstarea lor.

Astfel, proiectul prin dezvoltarea protocolului său de fitness, vizează promovarea activităților de voluntariat în sport, alături de conștientizarea importanței activității fizice pentru îmbunătățirea sănătății, prin accesul la sport pentru toți. 

Activitățile proiectului vor fi:

– Dezvoltarea unui protocol inovator de fitness pentru persoanele care trăiesc cu HIV / SIDA, sub tratament, pentru a le implica în activitate fizică moderată / viguroasă;

– Trainigul instructorilor de fitness și a experților în educație fizică și sănătate pentru a standardiza protocolul și a-l face transferabil și reproductibil și în alte contexte și țări.

– Organizarea de evenimente multiplicatoare deschise publicului pentru a-i informa despre proiect și alte subiecte precum importanța activității fizice pentru menținerea sănătății; Activitatea fizică în prevenirea și tratarea bolilor; Fitnessul și efectele sale psihologice și fiziologice.

Centrul Profilaxia este partener în acest proiect, având rolul de a organiza trainigul experților în educație fizică și sănătate în Timișoara, stabilirea conținutului trainingului și a metodelor de pregătire, coordonarea și implementarea activităților proiectului în România.