Dexametazona

Informații oferite de:

dexametazona

Ce este dexametazona?

Dexametazona, un corticosteroid, este similar cu un hormon natural produs de glandele suprarenale. Este adesea folosit pentru a înlocui această substanță chimică atunci când corpul dumneavoastră nu produce suficient din ea. Ameliorează inflamația (umflare, căldură, roșeață și durere). 

Când este indicată dexametazona?

Dexametazona este utilizată pentru a trata anumite forme de artrită; tulburări ale pielii, sângelui, rinichilor, ochilor, tiroidei și intestinale (de exemplu, colită); alergii severe; si astm. Dexametazona este, de asemenea, utilizată pentru a trata anumite tipuri de cancer și infecții severe asociate cu inflamație puternică (COVID-19).

Ce efecte are dexametazona?

Ce precauții trebuie luate înainte de administrarea de dexametazonă?

  •       spuneți medicului dumneavoastră și farmacistului dacă sunteți alergic la dexametazonă, aspirină, tartrazină (un colorant galben în unele alimente și medicamente procesate) sau la orice alte medicamente.
  •       spuneți medicului dumneavoastră și farmacistului ce medicamente pe bază de prescripție medicală și fără prescripție medicală luați, în special anticoagulante („diluanți ai sângelui”), cum ar fi warfarina (Coumadin), medicamente pentru artrită, aspirina, ciclosporină (Neoral, Sandimmune), digoxină (Lanoxin), diuretice („pastile de apă”) ‘), efedrina, estrogen (Premarin), ketoconazol (Nizoral), contraceptive orale, fenobarbital, fenitoină (Dilantin), rifampină (Rifadin), teofilină (Theo-Dur) și vitamine.
  •       dacă aveți o infecție fungică (alta decât pe piele), nu luați dexametazonă fără a discuta cu medicul dumneavoastră.
  •       spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți sau ați avut vreodată boală hepatică, renală, intestinală sau cardiacă; diabet; o glandă tiroidă subactiva; tensiune arterială crescută; boală mintală; miastenia gravis; osteoporoză; infecție cu herpes ocular; convulsii; tuberculoza (TB); sau ulcere.
  •       spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți gravidă, intenționați să rămâneți gravidă sau alăptați. Dacă rămâneți gravidă în timp ce luați dexametazonă, adresați-vă medicului dumneavoastră.
  •       dacă aveți o intervenție chirurgicală, inclusiv o intervenție chirurgicală dentară, spuneți medicului sau stomatologului că luați dexametazonă.
  •       dacă aveți antecedente de ulcere sau luați doze mari de aspirină sau alte medicamente pentru artrită, limitați-vă consumul de băuturi alcoolice în timp ce luați acest medicament. Dexametazona face stomacul și intestinele mai susceptibile la efectele iritante ale alcoolului, aspirinei și anumitor medicamente pentru artrită: acest efect crește riscul de ulcer.

Ce instrucțiuni dietetice speciale ar trebui să urmez?

Medicul dumneavoastră vă poate instrui să urmați o dietă săracă în sodiu, bogată în potasiu sau bogată în proteine. Urmați aceste instrucțiuni.

 Dexametazona poate provoca dureri de stomac. Luați dexametazonă cu alimente sau lapte.

Dexametazona poate provoca reacții adverse.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă oricare dintre aceste simptome este sever sau nu dispare: stomac deranjat, iritația stomacului, vărsături, dureri de cap, ameţeli, insomnie, nelinişte, depresie, anxietate, acnee, creșterea crescută a părului, vânătăi ușoare, perioade menstruale neregulate sau absente.

Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, sunați imediat medicul dumneavoastră: erupții cutanate, umflarea feței, picioarelor sau gleznelor, probleme de vedere, răceală sau infecție care durează mult timp, slăbiciune musculară, scaun negru.

Ce se intampla daca iau dexametazona mult timp?

Dexametazona se prezintă sub formă de tablete și soluție de administrat pe cale orală, dar și injectabilă. Medicul dumneavoastră vă va prescrie un program de dozare care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Urmați cu atenție instrucțiunile din rețetă și adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului să vă explice orice parte pe care nu o înțelegeți. Luați dexametazonă exact conform instrucțiunilor. Nu luați mai mult sau mai puțin sau luați mai des decât este prescris de medicul dumneavoastră.

Nu încetați să luați dexametazonă fără a discuta cu medicul dumneavoastră. Oprirea bruscă a medicamentului poate provoca pierderea apetitului, stomac deranjat, vărsături, somnolență, confuzie, dureri de cap, febră, dureri articulare și musculare, descuamarea pielii și scădere în greutate.

Dacă luați doze mari pentru o perioadă lungă de timp, medicul dumneavoastră vă va scădea probabil doza treptat pentru a permite organismului să se adapteze înainte de a opri complet medicamentul. Atenție la aceste reacții adverse dacă scădeți treptat doza și după ce încetați să luați comprimatele, chiar dacă treceți la un medicament cu corticosteroizi inhalatori. Dacă apar aceste probleme, sunați imediat medicul dumneavoastră. Poate fi necesar să vă măriți temporar doza sau să începeți să le luați din nou.

Dacă veți lua acest medicament pentru o perioadă lungă de timp, este foarte important ca medicul dumneavoastră să vă verifice la vizite regulate pentru orice reacții nedorite care pot fi cauzate de acest medicament. Testele de sânge sau de urină pot fi necesare pentru a verifica efectele nedorite.

Citește în continuare:
hormonul somnului
Melatonina (hormonul somnului): Rol și beneficii pentru organism

Ce este melatonina? Melatonina este un hormon eliberat în principal de glanda pineală, noaptea și a fost asociată de mult Citeste articol »

ADHD la adulti și copii- semne, simptome, tratament

Ce este ADHD? ADHD este una dintre cele mai frecvente tulburări de neurodezvoltare care apare în copilărie. De obicei, este Citeste articol »

Vitamina D
Vitamina D – Rolul si importanța Vitaminei D pentru sanatatea organismului

Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi care este implicată în multe funcții esențiale ale Citeste articol »

Call Now Button
× WhatsApp