Dermatita de contact

Informații oferite de:

dermatita-de-contac

Ce este dermatita de contact?

Dermatita de contact este un tip de eczemă declanșată de contactul cu o anumită substanță.

Eczema este numele unui grup de afecțiuni care provoacă uscarea și iritarea pielii.

Dermatita de contact de obicei se ameliorează sau dispare complet dacă substanța care provoacă problema este identificată și evitată.

Ce este dermatita de contact

 Simptome ale dermatitei de contact

Dermatita de contact determină prurit (mâncărime), vezicule, piele uscată și crăpată.

Pielea mai deschisă poate deveni roșie, iar pielea mai închisă poate deveni maro închis, violet sau gri.

Această reacție apare de obicei în câteva ore sau zile de la expunerea la un iritant sau alergen.

Simptomele pot afecta orice parte a corpului, dar cel mai frecvent mâinile și fața.

Ocazional, zonele de piele afectate de dermatita de contact se pot infecta. Semnele unei infecții pot include:

  • simptomele existente se agravează rapid
  • scurgeri de pe piele
  • durere crescândă
  • senzație de rău general
  • senzație de căldură sau frisoane

 Factori declanșatori a dermatitei de contact

Iritanții la nivelul pielii provoacă 80% dintre aceste afecțiuni, în timp ce restul de 20% sunt cauzate de alergeni, care declanșează un răspuns alergic.

Dermatita de contact alergică

Alergenii care cauzează frecvent dermatită alergică de contact, includ:

  • ingrediente cosmetice – cum ar fi conservanți, parfumuri, vopsele de păr și întăritori de lacuri de unghii
  • metale – cum ar fi nichelul sau cobaltul în bijuterii
  • unele medicamente topice (medicamente aplicate direct pe piele) – inclusiv corticosteroizi topici, în cazuri rare
  • cauciuc – inclusiv latex, un tip de cauciuc natural
  • textile – în special vopselele și rășinile conținute în acestea
  • cleiuri puternice – cum ar fi adezivii din rășini epoxidice
  • unele plante – cum ar fi crizantemele, floarea soarelui, narcisele, lalelele și primula.

Simptomele cauzate de un alergen, cum ar fi machiajul sau bijuteriile din metal, durează adesea câteva zile pentru a se dezvolta.

Dacă poți evita să fii reexpus la substanța responsabilă pentru reacție, pielea ta se va îmbunătăți, de obicei, în câteva zile sau săptămâni.

Cu toate acestea, unii oameni se confruntă cu simptome severe și de lungă durată, care le pot afecta calitatea vieții.

 Dermatita de contact iritativă

Apare ca urmare a expunerii la o substanță chimică. 

Iritanti comuni includ:

  • săpunuri și detergenți
  • antiseptice și antibacteriene
  • parfumuri si conservanti in articole de toaleta sau cosmetice
  • solvenți
  • uleiuri folosite la mașini
  • dezinfectante
  • acizi și alcaline
  • ciment
  • pulberi, praf și sol
  • apă – în special apă dură, sau apă puternic clorurată
  • multe plante – cum ar fi Ranunculus, euforbia, Boraginaceae și muștar

Simptomele cauzate de un iritant, apar de obicei în 48 de ore sau chiar imediat. Iritanții mai ușori (cum ar fi săpunul și detergenții) pot să nu cauzeze probleme imediat – este posibil sa aveți nevoie de expunere frecventă  înainte  ca acestea să provoace probleme.

Tratament dermatita de contact

 Evitarea cauzei

Unul dintre cei mai importanți pași în tratarea dermatitei de contact este identificarea și evitarea alergenilor sau iritanților care vă afectează. Dacă puteți evita sau reduce cu succes expunerea la cauză, nu ar trebui să aveți niciun simptom.

Nu este întotdeauna ușor să evitați iritanții sau alergenii care vă afectează, dar un dermatolog vă poate sugera modalități de a minimiza contactul cu lucrurile care vă declanșează starea.

Dacă sunteți expus la substanțe iritante ca parte a muncii dvs., purtați îmbrăcăminte de protecție pentru a minimiza orice contact. Spune-i angajatorului despre starea ta, astfel încât să te ajute să eviți cauzele cât mai mult posibil.

Tratamente emoliente

Emolienții sunt tratamente hidratante aplicate direct pe piele pentru a reduce pierderile de apă și pentru a o acoperi cu o peliculă de protecție. Sunt adesea folosite pentru a ajuta la gestionarea afecțiunilor pielii uscate sau solzoase, cum ar fi eczema.

Alegerea emolientului

Sunt disponibile mai mulți emolienți diferiți. Poate fi necesar să încercați câteva pentru a găsi unul care să vă convină. De asemenea, vi se poate sfătui să utilizați un amestec de emolienți, cum ar fi: un unguent pentru pielea foarte uscată, o cremă sau loțiune pentru pielea mai puțin uscată, un emolient de folosit în loc de săpun, un emolient de folosit pe față și pe mâini și unul diferit pentru corp.

Diferența dintre loțiuni, creme și unguente este cantitatea de ulei pe care o conțin. Unguentele conțin cel mai mult ulei, așa că pot fi destul de grase, dar sunt cele mai eficiente în menținerea umidității în piele. Loțiunile conțin cea mai mică cantitate de ulei, așa că nu sunt grase, dar pot fi mai puțin eficiente. Cremele sunt undeva la mijloc.

Cremele și loțiunile tind să fie mai potrivite pentru zonele inflamate (umflate) ale pielii. Unguentele sunt mai potrivite pentru zonele de piele uscată care nu sunt inflamate.

Dacă ați folosit un anumit emolient de ceva timp, acesta poate deveni în cele din urmă mai puțin eficient sau poate începe să vă irită pielea. Dacă acesta este cazul, medical dumneavoastră vă poate recomanda un alt produs.

Cum să folosiți emolienții

Utilizați emolientul în mod frecvent și în cantități mari. Mulți oameni consideră că este util să păstreze provizii separate de emolienți la serviciu sau la școală.

Pentru a aplica emolientul:

  • utilizați o cantitate mare
  • nu-l frecați – netezește-l în piele în aceeași direcție în care crește părul
  • pentru pielea foarte uscată, aplicați emolientul de 2 până la 4 ori pe zi sau conform prescripției medicului
  • după baie sau duș, uscați ușor pielea și apoi aplicați imediat emolientul cât timp pielea este încă umedă

Dacă sunteți expus la iritant la locul de muncă, care vă cauzează dermatita de contact, asigurați-vă că aplicați regulat emolienți în timpul și după muncă.

Nu împărtășiți emolienți cu alte persoane.

Efecte secundare ale emolienților

Ocazional, unii emolienți pot irita pielea. Dacă aveți dermatită de contact, pielea dumneavoastră va fi sensibilă și uneori poate reacționa la anumite ingrediente, cum ar fi parfumul din emolienți fără prescripție medicală.

Dacă pielea dumneavoastră reacționează la emolient, încetați să-l mai utilizați și discutați cu medicul, care vă poate recomanda un produs alternativ.

Fiți conștienți de faptul că unii emolienți conțin parafină și pot reprezenta un pericol de incendiu, așa că nu trebuie utilizați lângă o flacără deschisă. Emolienții adăugați în apa de baie vă pot face baia foarte alunecoasă, așa că aveți grijă să intrați și să ieșiți din baie.

 Corticosteroizi topici

Dacă pielea dumneavoastră este, de asemenea, dureroasă și inflamată, medicul vă poate prescrie un corticosteroid local (o cremă sau un unguent aplicat direct pe piele) care poate reduce rapid inflamația.

Când sunt utilizați conform instrucțiunilor, corticosteroizii sunt un tratament sigur și eficient pentru dermatita de contact.

Cum să utilizați corticosteroizii topici?

Când utilizați corticosteroizi, aplicați tratamentul în strat subțire pe toate zonele afectate. Cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă indică altfel, urmați instrucțiunile de pe prospectul de informații pentru pacient, care vine cu medicamentul dumneavoastră. Acest lucru vă oferi detalii despre cât să aplicați.

În timpul unui episod de dermatită de contact severă, nu aplicați corticosteroidul mai mult de două ori pe zi. Majoritatea oamenilor trebuie să-l aplice doar o dată pe zi.

Ar trebui să aplicați mai întâi emolientul și să așteptați aproximativ 30 de minute înainte de a aplica corticosteroidul local.

De obicei, medicamentul va începe să aibă efect în câteva zile. Discutați cu medical dermatolog dacă ați folosit un corticosteroid topic și simptomele nu s-au îmbunătățit.

Efecte secundare

Corticosteroizii topici pot provoca o senzație ușoară, de scurtă durată, de arsură sau de usturime pe măsură ce îi aplicați. În unele cazuri, acestea pot provoca, de asemenea: subțierea pielii, modificări ale culorii pielii, acnee (pete), creșterea crescută a părului.

Cele mai multe dintre aceste reacții adverse se vor ameliora odată cu încetarea tratamentului.

În general, utilizarea unui corticosteroid topic mai puternic sau utilizarea unei cantități mari de corticosteroizi topic crește riscul de a obține reacții adverse. Ar trebui să utilizați cea mai slabă și cea mai mică cantitate posibilă pentru a vă controla simptomele.

Alte tratamente care pot fi disponibile de la un dermatolog, includ:

  • fototerapie – în cazul în care zona afectată a pielii este expusă la lumina ultravioletă (UV) pentru a ajuta la îmbunătățirea aspectului acesteia
  • terapie imunosupresoare – medicamente care reduc inflamația prin suprimarea sistemului imunitar
  • alitretinoin – capsule autorizate pentru eczeme severe care afectează mâinile

Terapii complementare

Unii oameni pot alege să folosească terapii complementare pentru dermatita de contact, cum ar fi suplimentele alimentare sau remediile pe bază de plante, dar există adesea o lipsă de dovezi care să arate că sunt eficiente în tratarea afecțiunii.

Dacă vă gândiți să utilizați o terapie complementară, discutați mai întâi cu un medic de familie pentru a vă asigura că terapia este sigură de utilizat. Ar trebui să continuați să utilizați orice alte tratamente prescrise de medicul de familie.

 Dermatita de contact la bebeluși

Poate apărea sub formă de pete, cruste descuamate pe pielea bebelușului, adesea în primele luni. Este comună și tratabilă. Mulți copii depășesc boala.

Nu sunteți sigur dacă erupția cutanată iritată a bebelușului dumneavoastră este o eczemă? Medicul dumneavoastră vă poate spune cu siguranță. Aceste întrebări și răspunsuri vă pot ajuta să înțelegeți ce să căutați.

Cum arată eczema bebelușului?

Eczema nu arată la fel la fiecare copil. La bebelușii cu pielea deschisă la culoare, de obicei apare ca pete de piele roșie. La bebelușii cu pielea mai închisă, erupția poate arăta violet, maronie sau cenușie. Eczema poate fi mai greu de observat la copiii cu pielea închisă la culoare.

Bebelușii pot avea această afecțiune aproape oriunde pe corp. Cel mai adesea, le afectează obrajii și articulațiile brațelor și picioarelor.

Cauze

Poate  apărea în familii. Dacă un părinte are eczemă, este mult mai probabil să o facă și un copil.

Problemele din bariera pielii, care permit umiditatea să iasă și germenii să intre, ar putea fi, de asemenea, o cauză.

Eczema apare atunci când organismul produce prea puține celule grase numite ceramide. Dacă nu are destule, pielea va pierde apă și va deveni foarte uscată.

Eczema bebelușului dispare de la sine?

dermatita de contact la copii

Adesea se întâmplă. Majoritatea copiilor o depășesc înainte de a începe școala.

Nu este obișnuit, dar unii copii vor avea eczeme până la vârsta adultă. Ei pot avea perioade – chiar și ani – fără simptome. Dar pot avea totuși tendința de a avea pielea uscată. 

Citește în continuare:
zona zoster cauze simptome tratament
Zona zoster: cauze, simptome, semne si tratament

Ce este zona Zoster? Zona Zoster reprezintă o infecție virală manifestată la nivelul pielii sub formă de vezicule de tip Citeste articol »

Call Now Button
× WhatsApp