Vitamina D – Rolul si importanța Vitaminei D pentru sanatatea organismului

Informații oferite de:

Vitamina D

Ce este vitamina D?

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi care este implicată în multe funcții esențiale ale corpului. Corpul dumneavoastră are nevoie de această vitamină și pentru a construi și menține oasele sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că corpul poate absorbi calciul, componenta principală a oaselor, numai atunci când este prezentă vitamina D.

Tipuri de Vitamina D

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi. Există două forme naturale de vitamina D: ergocalciferol (vitamina D2) sintetizat de plante și colecalciferol (vitamina D3) sintetizat de pielea mamiferelor. Oamenii își obțin cea mai mare parte a vitaminei D din acțiunea luminii solare asupra pielii. Astfel, radiațiile ultraviolete (UV) B și efectul de căldură al pielii transformă 7-dehidrocolesterolul în colecalciferol.

Cele două forme de vitamina D în dietă și suplimente, sunt:

  • Vitamina D2 (ergocalciferol): se găsește în unele ciuperci.
  • Vitamina D3 (colecalciferol): se găsește în peștele gras, uleiul de ficat de pește și gălbenușurile de ou.

Ce rol are vitamina D în organism?

Vitamina D are mai multe funcții importante. Poate că cele mai importante sunt reglarea absorbției calciului și fosforului și facilitarea funcției normale a sistemului imunitar.

Obținerea vitaminei D este importantă pentru creșterea și dezvoltarea oaselor și a dinților, precum și pentru o rezistență îmbunătățită la anumite boli. Vitamina D reglează multe funcții celulare din corp. Proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și neuro-protectoare susțin sănătatea imunitară, funcția musculară și activitatea celulelor creierului.

Vitamina D la femei

În timpul menopauzei, scăderea estrogenilor are ca rezultat creșterea turnover-ului osos, o scădere a densității minerale osoase și un risc crescut de fractură. Tratamentul este cu suplimente de vitamina D. Există recomandări precise cu privire la un aport suficient de vitamina D pentru a preveni pierderea osoasă la femeile aflate în peri și postmenopauză.

Femeile însărcinate și care alăptează sunt mai expuse deficitului de vitamina D. Vitamina D, prin efectul său asupra funcției imunitare, joacă un rol dincolo de metabolismul calciului și al oaselor asupra stării de sănătate atât a mamei, cât și a fătului ei. După naștere, acest proces persistă; mama care alăptează continuă să fie principala sursă de vitamina D pentru copilul ei. Astfel, atât în ​​timpul sarcinii, cât și în timpul alăptării, deficiența maternă prezice deficiența fetală și a sugarului.

Un nivel adecvat de vitamina D este important pentru dezvoltarea scheletului fetal, formarea smalțului dentar și, probabil, creșterea și dezvoltarea generală a fătului. Fătul femeii care are deficit de vitamina D în timpul sarcinii va fi deficitar în timpul gestației, deoarece mama este singura sursă de vitamina D a fătului. Astfel de stări de deficiență se extind dincolo de sarcină până la alăptare. Dacă o femeie care alăptează este deficitară, laptele matern va fi deficitar, iar bebelușul primitor va fi de asemenea deficitar. În schimb, atunci când o mamă are suficientă vitamină D, transferul de vitamina D în laptele ei este suficient pentru a oferi o cantitate adecvată de substrat pentru copilul care alăptează.

Rolul Vitaminei D la bebeluși si copii

Nou-născuții nevoie de vitamina D pentru că: pielea lor este foarte sensibilă la soare și nu ar trebui să fie în lumina directă a soarelui, alimentele lor (laptele matern sau alimentele solide) ar putea să nu aibă suficientă vitamina D, între 0 și 12 luni bebelușii cresc foarte repede și au o nevoie mai mare de vitamina D pentru a forma oase puternice.

La copii, o deficiență severă de vitamina D poate provoca întârzieri în creștere și rahitism, o boală în care oasele devin moi.

Rolul vitaminei D la adolescenți

În timpul pubertății, masa scheletică se dublează. Dacă adolescenții nu dezvoltă suficientă masă osoasă, ei sunt expuși riscului de osteoporoză (în care oasele devin fragile și se fracturează ușor) pe măsură ce îmbătrânesc. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul din alimentele pe care le consumăm, iar împreună formează oasele și le mențin puternice.

Vitamina D – Beneficii pentru sănătate

Pe lângă beneficiile sale principale, cercetările sugerează că vitamina D poate juca și un rol în:

Reducerea riscului de scleroză multiplă (SM). O revizuire din 2018 a studiilor a constatat că nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de un risc crescut de SM.

Scăderea șansei de a avea boli de inimă. Nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu un risc crescut de boli de inimă, cum ar fi hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral. Dar nu este clar dacă deficiența de vitamina D contribuie la bolile de inimă sau pur și simplu indică o sănătate precară atunci când aveți o afecțiune cronică.

Reducerea probabilității apariției unor boli grave. Deși studiile sunt mixte, vitamina D poate reduce probabilitatea gripei severe și a infecțiilor cu COVID-19. O analiză recentă a constatat că nivelurile scăzute de vitamina D contribuie la sindromul de detresă respiratorie acută.

Sprijinirea sănătății imunitare. Persoanele care nu au niveluri adecvate de vitamina D ar putea prezenta un risc crescut de infecții și boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 și bolile inflamatorii intestinale.

Cancer. Constatările privind beneficiile vitaminei D pentru prevenirea cancerului sunt mixte. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer.

Sănătatea cognitivă. Cercetările arată că nivelurile scăzute de vitamina D din sânge sunt asociate cu declinul cognitiv. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina beneficiile suplimentelor cu vitamina D pentru sănătatea cognitivă.

Tulburări osoase moștenite. Suplimentele de vitamina D pot fi folosite pentru a ajuta la tratarea tulburărilor ereditare care rezultă din incapacitatea de a absorbi sau procesa vitamina D, cum ar fi hipofosfatemia familială.

Osteomalacie. Suplimentele de vitamina D sunt utilizate pentru a trata adulții cu deficiență severă de vitamina D, ceea ce duce la pierderea conținutului de minerale osoase, dureri osoase, slăbiciune musculară și oase moi (osteomalacie).

Osteoporoza. Studiile sugerează că persoanele care primesc suficientă vitamina D și calciu în dieta lor pot încetini pierderea minerală osoase, pot ajuta la prevenirea osteoporozei și pot reduce fracturile osoase. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți nevoie de un supliment de calciu și vitamina D pentru a preveni sau trata osteoporoza.

Psoriazis. Aplicarea vitaminei D sau a unui preparat local care conține un compus de vitamina D pe piele poate trata psoriazisul în plăci la unele persoane.

Cercetările au arătat că vitamina D ar putea juca un rol important în reglarea stării de spirit și în scăderea riscului de depresie.

Deficit vitamina D – Simptome

Fără vitamina D oasele pot deveni moi, subțiri și casante. Vitamina D insuficientă este, de asemenea, legată de osteoporoză. Dacă nu obțineți suficientă vitamina D din lumina soarelui sau din surse alimentare, este posibil să aveți nevoie de suplimente de vitamina D.

Simptomele unei deficiențe ușoare de vitamina D la adulți pot include: diaree, migrene, dureri minore, greață

Simptomele unei deficiențe severe includ: oboseală și durere sau slăbiciune osoasă sau musculară severă, fracturi, în special la picioare, pelvis și șolduri.

Un profesionist din domeniul sănătății poate diagnostica o deficiență de vitamina D prin efectuarea unui simplu test de sânge. Dacă aveți o deficiență, medicul dumneavoastră vă poate prescrie radiografii pentru a verifica rezistența oaselor dumneavoastră.

Necesarul optima de vitamina D pentru sănătatea organismului

Aporturile dietetice recomandate pentru vitamina D sunt după cum urmează:

  • sugari (0-12 luni): 10 mcg (400 UI);
  • copii și adolescenți: 15 mcg (600 UI);
  • adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani: 15 mcg (600 UI);
  • adulți peste 70 de ani: 20 mcg (800 UI);
  • femeile însărcinate sau care alăptează: 15 mcg (600 UI).

Cu toate acestea, unele studii arată că aportul zilnic trebuie să fie mai mare dacă nu ești expus la soare sau dacă nu ai tonuri de piele mai închise. Luând în considerare toate studiile, un aport zilnic de vitamina D de 1.000–4.000 UI, sau 25–100 micrograme, ar trebui să fie suficient pentru a asigura niveluri optime de sânge la majoritatea oamenilor. Potrivit datelor publicate, limita superioară sigură este de 4.000 UI. Asigurați-vă că nu luați mai mult decât atât fără a vă consulta cu un profesionist din domeniul sănătății.

Interpretare analize: Vitamina D valori normale

Potrivit sursei de încredere Office of Dietary Supplements (ODS), nivelurile de vitamina D sunt măsurate prin nivelul de 25-hidroxi în nanomol/litru (nmol/L) sau nanograme/mililitru (ng/mL). Rezultatele pot indica următoarele:

  • deficiență: mai puțin de 30 nmol/L (12 ng/mL);
  • deficiență potențială: între 30 nmol/L (12 ng/mL) și 50 nmol/L (20 ng/mL);
  • niveluri normale: între 50 nmol/L (20 ng/mL) și 125 nmol/L (50 ng/mL);
  • niveluri ridicate: mai mari de 125 nmol/L (50 ng/mL).

Dacă nivelul de vitamina D este scăzut și aveți simptome de durere osoasă, un medic vă poate recomanda o scanare specială pentru a verifica densitatea osoasă. Medicii folosesc această scanare nedureroasă pentru a evalua sănătatea oaselor unei persoane.

Nivelurile scăzute din sânge de 25-hidroxi vitamina D înseamnă de obicei una (sau mai multe) dintre următoarele:

  • nu consumați o dietă echilibrată și completă;
  • intestinele tale nu absorb corect vitamina;
  • nu petreci suficient timp afară pentru a absorbi nivelurile adecvate de vitamina D prin expunerea la soare.

Medicul dumneavoastră vă va ajuta să vă explice rezultatele testului și să va determina dacă aveți o deficiență de vitamina D.

Factori care influențează aportul de vitamina D

Problemele care influențează transformarea vitaminei D din alimente sau lumina soarelui pot provoca o deficiență. Factorii care vă cresc riscul includ:

  • Vârsta de 50 ani sau peste;
  • Pielea închisă la culoare;
  • Rezidența în țările nordice;
  • Chirurgie de bypass gastric, obezitatea;
  • Alergie la lapte sau intoleranța la lactoză;
  • Boli care reduc absorbția nutrienților în intestin, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă;
  • Tratamentul cu anumite medicamente, cum ar fi pentru convulsii.

Folosirea de protecție solară poate interfera cu formarea vitaminei D, dar renunțarea la protecție solară poate crește semnificativ riscul de cancer de piele. Așa că merită să căutați alte surse de vitamina D în locul expunerii prelungite și neprotejate la soare.

Complicațiile deficitului de Vitamina D din organism

Hipovitaminoza D este asociată cu boli cardiovasculare, sindrom metabolic, diabet zaharat de tip 2, cancer precum și cu mortalitate crescută. În plus, deficiența de vitamina D este legată de depresie și de deteriorarea funcției cognitive. Creșterea vârstei și creșterea grăsimii corporale contribuie la creșterea riscului de deficit de vitamina D.

Riscul unui exces de vitamina D

Luată în doze adecvate, vitamina D este în general considerată sigură. Cu toate acestea, a lua prea multă vitamina D sub formă de suplimente poate fi dăunătoare. Nivelurile ridicate de vitamina D din sânge rezultă în general din administrarea prea multor pastile de vitamine și alte suplimente nutritive.

Dozele mari de vitamina D pot duce la o afecțiune numită hipervitaminoză D. Hipervitaminoza este o afecțiune rară, dar gravă, care vă poate expune riscului de probleme hepatice sau renale.

Simptomele pot fi: scăderea poftei de mâncare și scădere în greutate, greața, vărsături, hiposalivatie, oboseală, cefalee, somnolență, dureri abdominale, diaree, poliurie cu urina diluata, transpirație excesivă, sete, slăbiciune, decalcifierea oaselor, hipercalcemie si hipercalciurie, confuzie, dezorientare, probleme de ritm cardiac.

Ca tratament se va întrerupe administrarea vitaminei D si se va recomanda o dieta bogata in lichide si săracă in calciu. Fenomenele supradozării pot fi parțial antagonizate de corticoizi.

Surse cu aport mare de vitamina D

Vitamina D nu se găsește în mod natural în multe alimente, dar o puteți obține din lapte și cereale îmbunătățite și pește gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele.

Unele alimente conțin vitamina D în mod natural, iar altele sunt îmbogățite cu ea. Puteți găsi vitamina D în următoarele alimente :somon, sardine, hering, conserve de ton, ulei de ficat de cod, ficat de vita, gălbenuș de ou, creveți, ciupercile obișnuite și cele tratate cu lumină ultravioletă, lapte și iaurt (îmbogățit), anumite cereale și fulgi de ovăz (îmbogățite), suc de portocale (îmbogățit).

Corpul produce și vitamina D atunci când lumina directă a soarelui transformă o substanță chimică din piele într-o formă activă a vitaminei (calciferol). Cantitatea de vitamina D pe care o produce pielea depinde de mulți factori, inclusiv ora din zi, sezonul, latitudinea și pigmentarea pielii. În funcție de locul în care locuiești și de stilul tău de viață, producția de vitamina D ar putea să scadă sau să fie complet absentă în lunile de iarnă.

Vitamina D – Administrare si contraindicații

Administrarea vitaminei D poate ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor. Cantitatea zilnică recomandată de vitamina D este de 400 de unități internaționale (UI) pentru copiii cu vârsta de până la 12 luni, 600 UI pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 1 și 70 de ani și 800 UI pentru persoanele peste 70 de ani.

Nu trebuie să luați vitamina D3 dacă ați avut o reacție alergică la vitamina D sau dacă aveți niveluri ridicate de calciu sau vitamina D în organism sau orice afecțiune care îngreunează absorbția nutrienților din alimente (malabsorbție).

Spuneți medicului dumneavoastră dacă ați avut vreodată: boală de inimă, boală de rinichi, un dezechilibru electrolitic sau hiperparatiroidism.

Bibliografie

Faustino R Pérez-López, Gonzalo Pérez-Roncero, and María T López-Baena. Vitamin D and adolescent health. Adolesc Health Med Ther. 2010; 1: 1–8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5175574/.

Carol L Wagner,*,1 Sarah N Taylor,1 Donna D Johnson,2 and Bruce W Hollis1. The role of vitamin D in pregnancy and lactation: emerging concepts.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/eutils/elink.fcgi?dbfrom=pubmed&retmode=ref&cmd=prlinks&id=22554179.

John F Aloia 1, Ruban Dhaliwal, Albert Shieh, Mageda Mikhail, Melissa Fazzari, Louis Ragolia, Steven A Abrams. Vitamin D supplementation increases calcium absorption without a threshold effect. Randomized Controlled Trial Am J Clin Nutr. 2014 Mar;99(3):624-31. doi: 10.3945/ajcn.113.067199. Epub 2013 Dec 11.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24335055/.

NIH. Dietary Reference Intakes for Calcium and VitaminD.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56060/.

Ewa Marcinowska-Suchowierska,1,* Małgorzata Kupisz-Urbańska,1 Jacek Łukaszkiewicz,2 Paweł Płudowski,3 and Glenville Jones4. Vitamin D Toxicity–A Clinical Perspective. Front Endocrinol (Lausanne). 2018; 9: 550.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6158375/.

Martina B Sintzel 1, Mark Rametta 2, Anthony T Reder 3. Vitamin D and Multiple Sclerosis: A Comprehensive Review. Review Neurol Ther. 2018 Jun;7(1):59-85. doi: 10.1007/s40120-017-0086-4. Epub 2017 Dec 14.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29243029/.

F Saponaro 1, C Marcocci 2, R Zucchi 3. Vitamin D status and cardiovascular outcome. Review J Endocrinol Invest. 2019 Nov;42(11):1285-1290. doi: 10.1007/s40618-019-01057-y. Epub 2019 Jun 6.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31172459/.

Pieter-Jan Martens, Conny Gysemans, Annemieke Verstuyf, and Chantal Mathieu*. Vitamin D’s Effect on Immune Function. Nutrients. 2020 May; 12(5): 1248. Published online 2020 Apr 28. doi: 10.3390/nu12051248.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7281985/.

Jie Chen, Kaibo Mei, Lixia Xie, Ping Yuan, Jianyong Ma, Peng Yu, Wengen Zhu, Chunhua Zheng & Xiao Liu. Low vitamin D levels do not aggravate COVID-19 risk or death, and vitamin D supplementation does not improve outcomes in hospitalized patients with COVID-19: a meta-analysis and GRADE assessment of cohort studies and RCTs. Nutrition Journal volume 20, Article number: 89 (2021).https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-021-00744-y.

William B Grant 1, Henry Lahore 2, Sharon L McDonnell 3, Carole A Baggerly 3, Christine B French 3, Jennifer L Aliano 3, Harjit P Bhattoa 4. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4):988. doi: 10.3390/nu12040988.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32252338/.

Citește în continuare:
dexametazona
Dexametazona

Ce este dexametazona? Dexametazona, un corticosteroid, este similar cu un hormon natural produs de glandele suprarenale. Este adesea folosit pentru Citeste articol »

hormonul somnului
Melatonina (hormonul somnului): Rol și beneficii pentru organism

Ce este melatonina? Melatonina este un hormon eliberat în principal de glanda pineală, noaptea și a fost asociată de mult Citeste articol »

ADHD la adulti și copii- semne, simptome, tratament

Ce este ADHD? ADHD este una dintre cele mai frecvente tulburări de neurodezvoltare care apare în copilărie. De obicei, este Citeste articol »

Call Now Button
× WhatsApp